Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

De senaste årens tillväxtbygge i Kina är som bekant lite skakigt. Samtidigt som västvärlden försöker nyktra till efter en flera decennier lång kreditfest tycks kineserna ha gjort om våra misstag, ett ämne som bloggen också avhandlat bland annat här.

Källa: FT.com

Financial Times inleder i dagarna en artikelserie som handlar om Kinas farliga beroende av krediter. När ekonomin saktade ned år 2008 satte kineserna igång att låna för fullt för att hålla farten uppe, vilket illustreras i diagrammet  ovan. En sådan våldsam låneexplosion brukar sluta i krascher, om man ska tro den ekonomiska historien.

Financial Times konstaterar att Kina befinner sig i ett dilemma. Om myndigheterna stryper kredittillförseln riskerar tillväxten att bromsa in kraftigt. Gör de ingenting kommer Kina att blåsa upp en enorm skuldbubbla som när den brister kan leda till massor av problem.

A couple walks in front of a huge Guiyang city construction site with rows of half-empty housing developments extending as far as the eye can see.

Källa FT.com

Kreditboomen har delvis skapats av lokala politiker. FT exemplifierar med staden Guiyang som tidigare var en av Kinas fattigare städer men som satt igång ett nästan maniskt byggande för att försöka hålla igång en tillväxt på 15 procent på år.

På kort tid har flera nya bostadsprojekt lanserats. Century Town avslutades 2010 med plats för 40 000 invånare, följt av Future Ark med plats för 170 000 och nu pågår byggandet av Garden City med  plats för 350 000, vilket motsvarar en tiondel av stadens befolkning.

Problemet: husen står delvis stomma. Och inga affärer vågar öppna.

Läs FT:s intressanta serie här. 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • Norska ambulansflyg tas ur tjänst 7 december, 2019
 • Hot och våld möter tågpersonal 7 december, 2019
  Hotfulla eller våldsamma resenärer har blivit ett stort problem för tågpersonal. Samtidigt förekommer mer ensamarbete ombord på tågen, enligt en ny rapport från fackförbundet Seko.– Problemet har eskalerat så nu måste man göra något åt det, säger Sekos ordförande Valle Karlsson.
 • Apotekare: Statens regler slår mot patienterna 7 december, 2019
  Ambitionen med att apoteken alltid ska välja det billigaste läkemedlet har gått för långt. Nuvarande system blir ryckigt och skapar onödiga problem. Framför allt drabbas patienter som behöver sin medicin, skriver apotekaren Hans Sundin.
 • Hemligheten med de övervintrande svalorna 7 december, 2019
  Länge trodde man att svalorna stannade kvar över vintern, även om deras exakta tillhåll framstod som en gåta. Teorin om att de övervintrar på sjöbottnarna, för att på våren mirakulöst återuppvakna, är en av flera som gett fågelarten en särskild plats i den svenska litteraturhistorien.
 • Många barn väcks inte av brandvarnare 7 december, 2019
  Efter en brand i Storbritannien hittades fem barn döda i sina sängar. Brandlarmet hade inte väckt barnen.Flera studier visar att brandvarnare oftast inte väcker små barn – men om larmsignalen ersätts med moderns röst vaknar över 75 procent.Forskare kräver nu att mer pålitliga brandvarnare tas fram.