Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Inte många människor kan få tusentals miljarder kronor att röra på sig bara genom att öppna munnen.

Centralbankschefer tillhör denna exklusiva skara. Bara antydningar, på torr teknokratiska, om att den amerikanska centralbanken Federal Reserve snart ska sluta trycka nya dollar i en takt av 85 miljarder dollar i månaden har redan fått stora konsekvenser på världens kapitalmarknader.

 De billiga pengar som Fed pumpat ut de senaste åren och som i många fall hamnat på utvecklingsmarknader har nu vänt tillbaka till USA, med stor turbulens som följd. 

Indien, Thailand och Indonesien är tre länder som levt gott på pengar utifrån och som nu hotas av finanskris när kranen plötsligt skruvas åt.

En annan tydlig rörelse på marknaden är att räntorna stigit kraftigt. Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har på bara några månader rört sig från cirka 1,7 procent till knappa 2,9 procent.

yield-on-the-us-10-year-treasury-note_chartbuilder-1.png

 

Detta kan tolkas på flera olika sätt. Ett är att den amerikanska ekonomin är på väg att tillfriskna, och då ska räntan upp till mer normala nivåer, eller åtminstone mindre onormala. 

En annan möjlighet är att marknaden på allvar börjar bli rädd för att den varma vällingflaska i form av nollräntor och stödköp av obligationer som centralbankerna tillhandahållit i flera år faktiskt är på väg att ryckas bort.

Till detta kan läggas ytterligare en dimension.

Fed:s eventuella minskning av pengatryckandet, och än så länge handlar det alltså bara om ord och inget annat, sammanfaller nämligen med att denna mäktiga institution är på väg att få en ny chef efter avgående Ben Bernanke.

Favoriter är Fed-höjdaren Janet Yellen och Larry Summers, tidigare bland annat finansminister.

 Den senaste tiden har det kommit uppgifter om att Larry Summers är Obamas favorit till jobbet.

Och det skrämmer marknaden, eftersom Larry Summers anses vara en skeptiker till den extremt stimulerande penningpolitiken som förs idag.

 Med Janet Yellen spås marknaden få det den vill ha, och blivit lätt beroende av, nämligen billiga pengar.

Så de kraftigt stigande räntorna kanske inte är en hyllning till den amerikanska ekonomiska återhämtningen, utan en enorm Summers-effekt, menar nu flera

Och detta alltså för en man som inte ens fått jobbet, än mindre börjat, och än mindre hunnit säga ett pip.

Men det bör framhållas att det är svårt att veta exakt varför räntorna går upp.

Teoretiskt är det möjligt att det finns en annan Summers-effekt, nämligen att marknaden tror att han kommer lyckas få igång tillväxten i USA vilket skulle motivera högre räntor, påpekar Reuters finansbloggare Felix Salmon. 

Just nu pågår för övrigt en maktkamp i Washington, där Larry Summers koppling till Wall Street och hans ansvar som en av de som bäddade för finanskrisen genom att avreglera bankmarknaden har förts fram som argument mot honom.

Att frågan engagerar råder det inget tvivel om. Till och med skådespelaren Bette Midler gav sig nyligen in i debatten på Twitter.

Larry Summers är kontroversiell och inte bara för sin bakgrund.

 Som Robert McTeer, tidigare chef för Federal Reserve i Dallas uttryckte saken:

 ”Summers vet hur smart han är, vilket är negativt. Men å andra sidan är han riktigt smart, vilket är positivt.”

 

 

 

 

yield-on-the-us-10-year-treasury-note_chartbuilder-1.png

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

Fler bloggar