Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Stockholmsbörsen har hittills i år stigit med åtta procent och enligt de flesta börsexperter så kommer uppgången fortsätta.

Frågan är hur mycket koppling till verkligheten kurserna har. En påminnelse om att vi inte befinner oss i en glödhet konjunktur kom från Statistiska Centralbyrån idag som släppte siffror över produktionen i näringslivet i april.

Kanske inte ett ämne för after work-ölen, men ändå rätt intressant.

Siffrorna visar nämligen på att produktionen minskade med 1,2 procent jämfört med föregående månad och även jämfört med april förra året. Sämst går det för industriproduktionen som föll med 1,7 procent.

Eftersom näringslivets produktion står för 70 procent av BNP är det relevant information, även om det aldrig går att dra allt för stora växlar på enskild statistik.

Men om industriproduktionen fortsätter att falla brukar det vanligtvis inte betyda att det jobbas övertid och firas med tårta varje fredag ute på exportbolagens säljkontor. Och svag produktion brukar på sikt slå igenom på vinsterna och i sin tur på börskurserna.

Om nu dessa kurser har något med vinsterna att göra, vilket i dessa dagar inte är självklart.

Företagens halvårsrapporter i juli kan hursomhelst bli intressant läsning.

Bloggen tar nu uppehåll och återkommer senare i sommar.

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.