Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Kortsiktigheten är ett gift på världens kapitalmarknader. En orsak är att de stora pensionsfondernas styrelser består av amatörer. Det säger Gordon Clark, professor vid universitet i Oxford som talar på Investor Summit idag.

Han är själv ledamot i Oxfords pensionsfond men också rådgivare till stora fonder och anses som en av världens ledande experter på området.

– Ibland när jag sitter med mina kollegor så undrar jag vad vi gör i samma rum. Jag kan chockas över deras självförtroende trots att de saknar kompetens på investeringar, säger han.

Enligt Gordon Clark saknar många styrelser kunskap om investeringar inom tillexempel private equity och annat riskkapital.

– Vi är amatörer och reagerar kortsiktigt på saker som inträffar samtidigt som våra åtaganden är väldigt långsiktiga, säger han.

Han vill se bättre kompetens bland styrelseledamöter, längre mandat och att de helst är skyddade från det politiska spelet.

En annan orsak till kortsiktigheten är att politiker och myndigheter är närsynta.

– Reglerare talar om saker som solvens och vill att vi i praktiken ska styra om våra investeringar på ett par år när våra åtaganden sträcker sig kanske 80 år framåt i tiden, säger han.

Gordon Clark menar också att pensionsfonders investeringar mäts på fel sätt.

– Det finns ingen logik i att ha olika jämförelseindex som mål när våra åtaganden är konkreta. Vi borde börja prata om absoluta avkastningsmål istället, säger Gordon Clark.

När det gäller långsiktighet finns det tre trender att ta hänsyn till: klimat, demografi och förskjutningen av den globala ekonomin mot tillväxtländer.

– Det är inte konstigt att kineserna blickar mot Afrika eftersom de förstår vikten av att säkra tillgången till naturresurser på tio- femton års sikt. De är långsiktiga, säger Gordon Clark

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.