Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Alla missbrukare hamnar förr eller senare i en fälla. Det går inte att leva med drogen, men inte heller utan den. Dagens börsras påminner om att det är precis i detta kniviga läge som världsekonomin befinner sig.

Drogen är förstås billiga krediter, ett artificiellt framställt stimulansmedel som ger väldigt många trevliga effekter på kort sikt, men som i allt för stora doser under lång tid kan få allvarliga konsekvenser.

Efter en trettio år lång fest som avbröts abrupt 2008 har västvärlden de senaste åren försökt sig på en avtändning. Precis som i heroinsammanhang är det ingen vacker historia. För att lindra effekterna har världens centralbanker därför satt in en medicin: billiga krediter.

Som den amerikanska fondförvaltaren Blackrocks räntestrateg Jeffrey Rosenberg konstaterar i en kommentar går marknaden numera på metadon – en ersättningsdrog utskriven av världens centralbanker i form av de 12 500 miljarder nya dollar som de genom knapptryckningar skapat på några år. Inget botemedel mot beroendet, men en kur som trollar bort symptomen.

Allt fler länder har hakat på – senast Japan vars centralbank i år annonserat gigantiska penninginjektioner. Allt detta har fått priserna på tillgångar som aktier och obligationer att rusa. Det är också meningen. Förhoppningen är att det ska skapa så bra stämning att ekonomin så småningom klarar sig utan sinnesförändrade hjälpmedel.

I USA har aktiemarknaden slagit nya rekord och i Japan har börsen stigit med 80 procent på sex månader. Så vad hände igår? Jo, Federal Reserves chef Ben Bernanke antydde att ekonomin snart är så stark att det så småningom blir dags att dra ned lite stimulanserna. Alltså slut på det sköna – ett besked som genast orsakade halvpanik. I Japan fortsatte också landets statsobligationer att bete sig nyckfullt – med för denna vanligtvis sömniga marknad våldsamma kast. Det kan ses som begynnande biverkningar av Bank of Japans insatser. Oron kretsar kring att bankens djärva experiment får placerarna att tappa förtroendet för japanska statspapper – en dålig nyhet för ett land med skulder på 240 procent av BNP och där bankerna är fullproppade med det egna landets skuldsedlar.

Det senaste halvårets eufori skulle i så fall kunna visa sig vara en dröm. En tanke som onekligen skapar viss fallhöjd på Tokyo-börsen.

Slutligen visade ett inköpschefsindex i Kina på oväntat svaga siffror. Det är oroande eftersom färsk statistik visar att landet fortsätter att vara beroende av lånedrivna investeringar. Enligt Wall Street Journal steg investeringarnas andel av BNP till 46,1 procent under 2012, trots att Kinas ledare försökt höja andelen inhemsk konsumtion. Även världens näst största ekonomi förlitar sig alltså på kreditbränslets magi.

Vad händer nu? Om Federal Reserve skulle göra allvar av antydningarna om mindre stödköp lär rasen bli ännu kraftigare. Vilket sannolikt skulle få ekonomin att bromsa in igen. Och motivera att stödköpen återupptas.

Huvudtipset är därför att metadonet fortsätter flöda ett bra tag till. Under tiden kanske det är dags för politikerna att börja fundera ut andra mer långsiktiga lösningar. Annars är risken att det slutar illa.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.