Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Att det går lite halvknackigt i Europa är inte direkt en överdrift.

Färska BNP-siffror visade nyligen att euroländerna nu genomlider det sjätte kvartalet i rad av krympande ekonomi.

Mest oroväckande är kanske att det fortsätter att gå så dåligt för Frankrike, som ju räknas till Europas förstafemma för att prata hockeyspråk.

Extra illavarslande är det eftersom Europa har en egenhet som gör kontinenten extra sårbar jämfört med andra. Vad detta är framgår tydligt av följande diagram hämtad från en analys av Bank of America:

Jämfört med i andra delar av världen är alltså Europas banksektor gigantisk i förhållande till ekonomins storlek.

Noterbart är att just Frankrike hamnar mycket högt i denna liga.

Och en svag ekonomi med hög arbetslöshet är normalt sett mycket dåliga nyheter för banker eftersom det brukar resultera i kraftigt stigande kreditförluster. Utan jobb blir det svårt att amortera på sina lån.

Mycket riktigt har andelen så kallade dåliga lån i de Europeiska bankerna också skenat, inte minst i krisländer som Italien och Spanien. Sammanlagt handlar det om 720 miljarder euro, varav 500 miljarder euro i de mest utsatta ländernas banksystem. I Grekland är nivån 25 procent av alla lån och i Italien drygt 13 procent.

Detta visas av ett annat diagram från JP Morgan Zerohedge (se nedan).

Det är därför ingen överraskning att det är tvärstopp för företagsutlåning i krisländerna, vilket stoppar alla möjlighet till att få igång tillväxten igen. Bankerna är fullt upptagna med att täta hålen i sina balansräkningar.

Lösningen? Europas banker måste få in mer kapital – vilket varit en officiell hemlighet alltför länge. Hur ska det gå till?

Problemet är ju förstås att krisländernas regeringar inte direkt badar i kapital. Kassorna är tomma.

Enklast är förstås att ta de pengar som finns – det vill säga kundernas. Politiker i Europa har redan börjat snegla mot krislösningen på Cypern där bankkunderna över en natt drabbades av en extra ”skatt” på sina konton.

I veckan som gick konstaterade kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s i en analys att skattebetalarna i Europa blir alltmer ovilliga att finansiera bankräddningar i andra länder.

Därför kan den cypriotiska lösningen blir standard i Europa framöver, tror S&P.

S&P varnar också för att planerna på bankunion i Europa blivit alltmer urvattnad med stort motstånd från bland andra Tyskland.

Därför blir bankerna även fortsättningsvis beroende av sina hemländer.

I en artikel i Financial Times idag på morgonen vädrar cheferna för Portugals två största banker en oro för att det ”cypriotiska viruset” ska sprida sig till andra länder, något som redan fått bankkunderna i Portugal att dra öronen åt sig och välja madrassen framför bankkontot.

Det kan sluta illa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.