Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Sveriges Riksbank brukar vanligtvis inte få löpsedelsmakare att bli röda om öronen av upphetsning. Nu har debatten om denna institution nästan nått Melodifestivalsmässig nivå. Det skapar ett perfekt läge för förnyelse.

Vem hade kunnat ana att Riksbanken var dokusåpamaterial? I Top Model Sverige tävlar ett gäng unga tjejer om vem som är snyggast. När de står tillsammans framför kameran är det flams, fnitter och kramar som gäller. I enskilda intervjuer utan smink missar de inte ett tillfälle att snacka skit om varandra.

I den penningpolitiska realityserien Top Money Sverige tävlar ett antal tanter och farbröder om vem som är smartast. Även här förs en hård kamp mot ansiktsmusklerna för att hålla god min utåt. Men den som dechiffrerar Riksbankens protokoll med hjälp av en passiv-aggressiv språknyckel hittar mängder av verbala knivhugg och ryggtacklingar.

Smartast av alla, enligt honom själv, är ledamoten Lars E O Svensson. Han är så briljant att han faktiskt inte stod ut med det övriga packet och hoppade av. De andra vägrade nämligen genomföra hans idéer. En riksdagsledamot som i vredesmod lämnat sin post med samma motivering hade möjligen mötts av viss förvåning. Mitt sätt eller inget sätt är en attityd som annars är vanligast hos väldigt korta människor med mjölktänder.

Det råder dock inga tvivel om Lars E O Svenssons utomordentliga kvalifikationer. Den som laddar ned hans CV från Riksbankens hemsida får nästan en halv roman i knät. Lars E O Svensson är mycket högt ansedd i akademiska kretsar. Eftersom denna sfär har en viss förkärlek för att beskriva sin omvärld med hjälp av avancerade, men ibland enögda modeller, har kritik riktats mot Lars E O Svensson för modellfundamentalism. Det stämmer inte alls, enligt Svensson. Om karta och verklighet inte stämmer överens är det verkligheten som gäller, förklarade han i veckan. Och det låter ju tryggt. En fråga infinner sig: varför det finns då så få representanter för denna verklighet i Riksbankens topp?

Detta påstående kräver lite bakgrund. Riksbanken, liksom andra centralbanker i världen, har en enorm påverkan på ekonomin. Deras beslut får blixtsnabbt räntor, aktier och valutor att röra på sig, på sikt påverkas saker som inflation och sysselsättning. Och förmågan att potentiellt trolla fram miljarder genom några tangentryckningar skapar onekligen en viss pondus. I USA finns ett talessätt som lyder: never fight the Federal Reserve. Det spelar ingen roll om du är lika kaxig som Zlatan, när ett lag med nära på övernaturliga krafter kliver in på planen är det läge att börja snegla mot duscharna. På marknaden är centralbankerna numera både domare och spelare. Ändå styrs dessa institutioner nästan utan undantag av personer som saknar egen handfast erfarenhet av denna marknad.

En genomgång av meriterna hos de som sitter i Riksbankens direktion skapar bilden av en grupp mycket dugliga personer. Men alla har antingen gjort akademisk karriär, varit chefsekonom någonstans eller jobbat i myndighetssvängen, i flera fall på Riksbanken.

Undantaget är möjligen Stefan Ingves som på 80-talet var direktör ett par år på Handelsbanken och vd på optionsbörsen SOFE innan han gick vidare till en, förvisso strålande, bana inom finansbyråkratin.

Sverige är inte unikt. I Europeiska centralbanken ECB och Federal Reserve finns samma förkrossande dominans av forskare och före detta myndighetspersoner. När det gäller bolagsstyrelser förs en intensiv diskussion om mångfald och vikten av att få in människor med olika kompetens och bakgrund. När det gäller de absolut mäktigaste organen i världsekonomin lyser den debatten märkligt nog med sin frånvaro. Med ekonomi är det dock kanske precis som med fotboll: det är en viss skillnad på att rita i blädderblock och att spela.

En kapitalförvaltare har den delikata uppgiften att försöka skapa sig någon slags uppfattning om framtiden och satsa pengar på den. Varje dag. Året runt. Det skapar i bästa fall ett ganska starkt immunförsvar mot fluffiga teorier och fromma förhoppningar. Vilket kan förklara varför det som centralbanksmänniskor tycker är självklart kan få finansveteraner med 30 års erfarenhet att prata om vansinne.

 

Poängen är inte att det är fel med akademiska eller myndighetsmeriter. Men lika viktigt är att även få in helt andra perspektiv. Annars finns risk för det som kanske är farligare än något annat: intellektuellt tunnelseende. Just detta fenomen tycks vara en viktig förklaring till varför världens centralbanker trampat lite snett de senaste decennierna, för att uttrycka sig snällt. Ekonomi visade sig återigen inte vara den exakta vetenskap som många låtit påskina. För att kompensera för misstagen genomför centralbankerna just nu vad de själva kallar för okonventionella åtgärder. Med andra ord, de experimenterar sig fram.

Även Riksbanken har tvingats till omprövning. Detta har skapat ett växande legitimitetsproblem, både demokratiskt eftersom åtgärderna blir allt mer politiska, och gentemot den så kallade marknaden, som till största delen består av våra pensionspengar. Motiven för att låta penningpolitiken enbart skötas av ett slags ekonomiskt prästerskap har försvagats. När två nya ledamöter till Riksbankens direktion nu ska tillsättas öppnar det för nytänkande. Ett första steg skulle kunna vara att komplettera med en person med hög integritet från fondvärlden, och ännu djärvare, från företagsvärlden. Och när Riksbanksfullmäktige ändå är igång kan de också slopa hemlighetsmakeriet och börja med offentliga utfrågningar av kandidaterna. Vem vet, det kanske till och med blir bra tv.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.