Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Alla som känner att ni har full koll på i vilken riktning världsekonomin är på väg: hatten av, hedersbetygelser, handkyss och allt det där.

För många andra framstår läget som lite mer svårbegripligt. Alla siffror som varje timme susar förbi som pusselbitar i överljudsfart gör tyvärr inte mycket för att skingra de mentala dimmorna.

Några observationer:

 

Riksbanken håller räntan oförändrad på 1,0 procent. Även om alla krav på ytterligare sänkning lätt ger ett annat intryck, är det en ränta på krislåg nivå. Det brukar indikera dåliga tider.

 

Statslåneräntan i Sverige faller. Den tioåriga räntan noteras till under 1,7 procent. Samma sak sker i flera andra länder. Den tioåriga tyska räntan är 1,3 procent, den amerikanska drygt 1,7 procent. Det brukar betyda låga förväntningar på den framtida tillväxten, alltså dåliga tider.

 

Räntan på företagsobligationer är nere på rekordlåga nivåer på många håll i Europa och i USA. Det gäller även företag med låga kreditbetyg. Det har sedan länge varnats för att en bubbla blåsts upp. Denna köpyra indikerar vanligtvis en stark konjunktur och låg risk för konkurser och annat otrevligt. Alltså goda tider.

 

IMF skrev igår ned tillväxtutsikterna för världsekonomin i år, även om fondens ekonomer pratade om bättre fart nästa år. Samtidigt bromsar tillväxten i Kina, enligt samstämmiga uppgifter de senaste åren världsekonomins nya lok.

 

De senaste dagarna har priset på guld fallit fritt. Även om det sker efter flera års uppgång brukar fallande guldpris vanligtvis tolkas som att en ekonomisk ljusning är på väg, eftersom guldet är ett klassiskt skydd i tider av finanskris och marknadsoro.

 

Samtidigt har priserna på en rad andra råvaror, som metaller och olja också fallit, något som normalt sett är negativa signaler för tillväxten.

 

Trots några dagar av fallande kurser befinner sig aktiemarknaden i en kraftig uppgångsfas. De amerikanska börserna har nyligen slagit nya rekord. Stockholmsbörsen har fortsatt upp i år efter starkt fjolår. Det brukar betyda att vi står inför bra tider. Samtidigt är många företag ovilliga att investera, vilket normalt sett inte tyder på optimism.

 

Svårt att hänga med? Notera användandet ovan av orden brukar, normalt och vanligtvis. Allt tycks nämligen inte riktigt vara som vanligt. En anledning skulle kunna vara att världens centralbanker nu genomför ett gigantiskt experiment, som saknar motstycke i historien. Därigenom har de tagit ett ganska omilt brottargrepp på den så kallade fria marknaden och tvingar den att ta mer risk. I detta lutar de sig bland annat mot väldigt avancerade matematiska modeller. Det är bara att hoppas att de stämmer. Då kanske allt löser sig och det blir läge att bocka och buga. Svaret har vi inte riktigt än.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.