Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

För bara några år sedan var ordet centralbank något som kunde få vem som helst att somna.

Idag debatteras dessa institutioners agerande flitigt i alla delar av samhället, över hela världen.

Åsikterna går vitt isär.

I Sverige skriver Dagens Industris idag Henrik Mitelman bra om Lars E O Svensson i Riksbankens direktion, en person som kollegan Carolina Neurath skrivit om här.

Frågan är om Lars E O Svensson kanske tillhör de ekonomer, som för att citera Andrew Haldane på den brittiska centralbanken Bank of England, drabbats av ett intellektuellt virus. Om denna fråga har jag skrivit om bland annat här.

Lars E O Svenssons vill att Riksbanken, precis som många andra centralbanker gjort, ska sänka räntan ned mot nollstrecket.

Andra menar att det är en mindre smart idé, med tanke på de problem som låg ränta under lång tid kan orsaka.

Det senaste inlägget i den internationella debatten kommer från en av världens största kapitalförvaltare, amerikanska fondjätten Blackrock.

I Financial Times varnar Rack Rieder, som har hand om en ränteportfölj värd 763 miljarder dollar, för att Federal Reserves stödköp på marknaden får allt mer märkliga bieffekter.

“Feds åtgärder har haft en snedvridande effekt på kapitallallokeringsbeslut av alla slag på i princip alla nivåer i ekonomin”, säger han till Financial Times.

“Det är en väldigt stor och trubbig hammare för marknaden”, säger han.

Aouch 1.

Rack Rieder menar att Fed borde sakta ned på sina stödköp. Enligt honom är räntan på tioåriga amerikanska statsobligationer minst en procentenhet lägre än vad den annars skulle ha varit.

När och om räntan normaliseras kommer ”förlusterna i våra ränteportföljer bli mer och mer akuta”, säger han.

Aouch 2.

Ännu en av de riktigt stora och inflytelserika förvaltarna i USA är därmed skeptisk till Federal Reserves politik. En annan är Bill Gross på Pimco (förvaltar 1 900 miljarder dollar) vars alster kan läsas här.

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.