Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Pr-läget för banker är inte det bästa på någon sida av Atlanten.

Det har inte blivit bättre av de senaste avslöjandena om centralbanken Federal Reserves roll som chefsjultomte för krisande banker under finanskrisen.

Det ser ut att kunna bli ännu värre.

Financial Times rapporterar att USA:s centralbank Federal Reserve nu står inför en ytterst knivig situation.

Federal Reserve med chefen Ben Bernanke har som bekant stödköpt amerikanska statspapper i en aldrig tidigare skådad skala sedan 2008.

Balansräkningen är nu uppe i 3 000 miljarder dollar.

När Federal Reserve ”trycker” pengar på elektronisk väg dyker de upp i form av reserver på bankernas konton hos Fed.

Just nu är saldot på dessa konton 1 600 miljarder dollar, enligt FT.

Och eftersom stödköpen fortsätter kan den siffran inom ett år vara uppe i 2 500 miljarder dollar.

Dessa tillgångar ska förr eller senare säljas om och när den amerikanska ekonomin kommer på fötter.

Men först tänker Federal Reserve höja räntan, enligt de planer om hur stimulanserna ska dras tillbaka som banken tidigare har kommunicerat.

Detta skulle betyda stora ränteintäkter för bankerna. Idag betalar Fed en ränta på bara 0,25 procent.

Om räntan stiger till 2 procent på 2 500 miljarder dollar i reserver motsvarar det ränteutbetalningar på 50 miljarder dollar årligen, vilket är mer än vad storbankerna tjänar, konstaterar chefen för Federal Reserves regionfilial i St Louis James Bullard i en intervju med FT.

En pengaström som kanske inte kommer få Average Joe i mellanvästern att rusa till närmaste arena för att fira med fyrverkerier och grillade marshmallows.

Ett annat problem är att Federal Reserve riskerar att göra förluster på försäljningarna av tillgångar. Det skulle innebära en skarp kontrast mot de senaste fyra åren då banken levererat 291 miljarder dollar i vinster till den amerikanska statskassan.

Noll pengar till staten och 50 miljarder dollar till bankerna. Se där en liten pr-mardröm för Federal Reserve att förklara.

Men lagom tills dess har dock dagens Fedchef Ben Bernanke sannolikt redan hunnit lämna sin post.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • FI ska jaga finansbranschens grönmålare 26 september, 2021
  Grönt, hållbart och klimatsmart sparande – sant eller bara tomt skryt? Finansinspektionen tar upp kampen mot skrytsam grönmålning på finansmarknaden.
 • Bidenstyret kan tvingas stänga myndigheter 26 september, 2021
  Inställda betalningar, stängda myndigheter och en potentiell finanskris. Så ser hoten ut om Bidenregeringen i Washington inte får mer finansiellt svängrum.Republikanerna i kongressen är än så länge inte intresserade av att hjälpa till. Men stalltipset är att det kommer att lösa sig.
 • När framgångsrika skolor blir ett hot 26 september, 2021
  Även i USA är det kontroversiellt med skolor som lyckats utföra kunskapsuppgiften på ett bättre sätt än många andra.
 • Städer beslagtar Evergrandes hus 26 september, 2021
  Två kinesiska städer har tagit kontroll över nybyggda bostadshus från den krisande fastighetsjätten Evergrande, rapporterar Financial Times.
 • ”Valet är extremt viktigt – påverkar generationer” 26 september, 2021
  För första gången på sexton år går tyskarna till val utan att kunna rösta på Angela Merkel. Kanske är det just därför utgången även på valdagen såg ut att vara så oviss. ”Ingen av de tre kandidaterna har övertygat”, sa väljaren Wiebke Bergmann till AP.