Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Direkt från Nordnet Live

21: 20

Simon Blecher sågar gruvbranschen:

– Man ska hålla sig undan alla former av konstiga råvaruprojekt. Northern Resources, Lappland Goldminers osv, osv. Det är lite som USA på 1800-talet under guldruschen. Den enda som blev rik var Levi Strauss och han gjorde jeans.

21.00

Det är mycket snack om den starka kronan, och en del i industrin har pratat om att Riksbanken ska sänka räntan av det skälet. Men Simon Blecher, förvaltare på Carnegie Fonder, tycker oron är överdriven, i alla fall för börsbolagen.

– Problemet är betydligt mindre än för 20-30 år sedan. Skälet är att stora börsbolag som Volvo har så stor produktion utomlands idag. Det är mer omräkningseffekter, det är mer marginellt.

– För ett sågverk eller ett småföretag i Småland är det jättetufft, men för de flesta stora företag är det inte alls ett så stort problem som man kan tro.

19.25:

Caroline af Ugglas från Skandia säger att ”marknaden för statsobligationer är manipulerad. Det är ett farligt läge vi är i”.

Hon pekade på att statslåneräntorna är nedtryckta av centralbanker  och diverse regelverk som tvingar försäkringsbolag och banker att köpa statspapper.

Något som jag berört här.

Cecilia Hermansson var också inne på samma linje.

Något som sätter euforin på finansmarknaden i ett annat ljus. Kul, men inte på riktigt.

19.00

Väldigt intressant intervju med H&M:s vd Karl-Johan Persson.

– Jag tänker väldigt sällan på värderingen av företaget och tittar inte på aktiekursen på daglig basis. Däremot följer jag försäljningen varje dag. Jag skulle bli knäpp om jag följde kursen varje dag.

– Det viktigaste är att förbättra det vi har och ge tillbaka våra effektivitetsvinster till kunderna.

Han menade att börsen är för kortsiktig och att kvartalsrapporterna tar för mycket tid från sånt som stärker företaget.

Han avslöjade också att han är avundsjuk på IKEA som inte är på börsen.

Det var inte direkt ett propagandatal för de senaste decenniernas mantra: aktieägarvärde, vilket jag skrivit om här.

Och då är H&M ändå kanske Sveriges bästa företag….

17.3o

Swedbanks seniorekonom Cecilia Hermansson om världsekonomin:

Hennes budskap: det värsta är över – men det finns risk för bakslag.

– Vi står inför en period där världens tillväxt kanske blir 3 procent där den kunde varit 4 procent. Statsskulderna kommer fortsätta att stiga fram till 2017 och det kommer att dämpa tillväxten. Det innebär att den höga arbetslösheten inte kommer att sjunka. I Spanien är den 25 procent. Det finns stor risk för social och politisk oro, säger Cecilia Hermansson.

– En sak som oroar är att verktygslådan är använd. I de flesta länder är det åtstramande politik. Penningpolitikens möjligheter har använts nästan så långt det går.

– Det viktigaste just nu är strukturpolitiken. Problemet är att det är svårt för politiker att genomföra. Det krävs mod.

När det gäller euron tror jag att risken för eurokollaps har minskat. Jag tror att sannolikheten är större för att något land tillkommer än att något lämnar, säger Hermansson som pekar på ECB:s utlovade stödköp och krisfonden ESM som positiva faktorer.

Hon flaggade dock för viss oro när det gäller centralbankernas enorma fart på sedelpressarna.

– Det innebär att vi har ganska manipulerade marknader. Vi vet inte riktigt var det rätta priset är på statsobligationer. Det får väldigt positiva effekter på börsen, vilket är viktigt att komma ihåg, säger hon.

Och vad händer när centralbankerna om kanske tre år ska dra tillbaka sina stimulanser?

– Det är inte sunt. Det har varit en sista utväg. Det kan ge inflation. Och kanske är det en del som vill ha inflation för att komma ur de här skulderna, säger Cecilia Hermansson.

Om Kina:

– Kina har lånat av framtiden. Det har varit en enorm expansion av krediterna. Det kan bli en avmattning, säger Cecilia Hermansson.

– Kinas ledare kommer att göra allt för att tillväxten ska bli 7,5 procent. Om de inte lyckas kommer det ändå att stå det, eftersom de har bestämt det.

16:43

Skönt citat från Investors vd Börje Ekholm apropå en fråga vi ställde om att våga satsa på det man tror på även om marknaden säger att man har fel:

”The market can stay irrational longer than you can stay solvent”.

Han tycker dock att Investor har förmåga att härda ut och ger exemplet Mölnlycke.

– När vi köpte för fem år sedan kritiserades vi för att vi betalade för mycket. I efterhand kan man nog säga att vi betalade för lite.

16:00

Henry Montgomery, professor i ekonomisk psykologi , pratar jätteintressant om prognoser.

Slutsats: Vare sig experter eller amatörer vet någonting om den ekonomiska framtiden – men de tror att de vet. Det är viktigt att komma ihåg med tanke på den vikt som ekonomiska prognoser tillmäts, säger han.

Vi styrs av det närvarande. Det vi inte ser eller hör finns liksom inte. Montgomery citerar Nobelpristagaren Daniel Kahneman: What you see is all there is.

Han visar grafer som visar att aktieanalytiker och de som spår BNP är väldigt dåliga på att förutse framtiden. De ligger oftast ett år efter.

– Aktieanalytiker är väldigt bra på att beskriva nuvarande kurs, men om vad aktien står i ett år senare vet de ingenting.

Samma sak med BNP-prognoser.

–  I långtidsprognosernas värld finns inga kriser och inga uppgångar. Det är mest raka linjer. Det tuffar på.

Ouch.

Om vådan med prognoser i den politiska världen har jag skrivit här.

15:50

Först upp på scenen av gästerna är Carl Rosén, vd för Aktiespararna. Han pratade bland annat om vad organisationen kommer att fokusera på inför vårens bolagsstämmor:

Han svarade att det var tre frågor:

1) Vi kommer att titta på mångsyssleriet inom styrelserna, när ledamöter har väldigt många uppdrag och även titta på hur aktieägandet i det egna bolaget ser ut.

2) Ersättningsprogrammen. De tittar vi alltid på.

3) Det nya i år är att vi för första gången i Aktiespararnas historia kommer titta på de sociala faktorerna, och frågan om korruption. Hur ser bolagens policys för antikorruption ut? Vi har sett ser hur internationella företag gång på gång hamnar i samma situation som Telia Sonera. Det här är en fråga om att kontrollera risk. Det är jätteviktigt.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

Fler bloggar