Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Det råder minst sagt positiva stämningar på Europas börser just nu. Men är det motiverat?

En som är skeptisk är jättebanken Citigroups chefsekonom Willem Buiter. I en färsk analys varnar han för att uppgången bara delvis kan förklaras med förbättrad ekonomisk verklighet. Snarare handlar det om en bubbla som blåsts upp av ”smittande optimism”, skriver sajten Businessinsider som citerar analysen.

”Många av förbättringarna är drivna av likviditet, rekordlåga nominella och reala räntor och en allt mer desperat jakt på avkastning, orealistiska förväntningar på vad politikerna kommer att kunna leverera och andra former av irrationell optimism och överdriven glädje”, skriver Willem Buiter.

Ord och inga visor, med andra ord.

Han medger att en del ekonomiska nyckeltal förbättrats sedan i somras, men inte tillräckligt mycket för att motivera uppgången.

”Enbart optimism och självförtroende kommer inte göra det möjligt för författarna av denna rapport att vinna dubbeln i Wimbledon 2013”, noterar Willem Buiter syrligt.

Att EU:s politiker och ECB kommer rycka in och rädda ekonomin om den skulle vika ger inte heller Willem Buiter mycket för.

Han menar att riskerna för omstruktureringar av bank- och statsskulder är underskattade. Långivarna, framförallt de rika länderna i Europa, har inte tillräckligt med resurser för att rädda länder och banker, och även om ECB har resurserna så klarar inte banken det med mindre än att det blir inflation eller att rika länder bryter sig loss ur euron, anser Willem Buiter.

Läs mer om Willem Buiters tankar här.

Businessinsider konstaterar att flera andra ekonomer kommit med liknande varningar den senaste tiden, bland annat Morgan Stanleys Laurence Mutkin.

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.