Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

”Hållbarhet är inte bara en självklar del av vår affärsmodell – det är vår affärsmodell.”

Så sade hygienbolaget SCA:s hållbarhetschef Kersti Strandqvist  i en intervju i Dagens Industri i veckan.

Hon berättade utförligt om bolagets olika mål på miljö- och klimatområdet. En minskning av bolagets koldioxidutsläpp mellan 2005 och 2020 är ett av dem.

Ett litet problem: SCA:s styrelseordförande Sverker Martin-Löf verkar tycka att hela grejen är meningslös.

Sverker Martin-Löf är nämligen är vad som brukar kallas klimatskeptiker. Han tror inte på forskningen, bland annat dokumenterad i en stor FN-panel, om att utsläpp driver jordens uppvärmning.

”Det är inte min sak att bedöma om FN-panelen har rätt eller fel, men jag tycker att det finns anledning att vara skeptisk”, säger han bland annat i en intervju med SvD Näringsliv.

Sverker Martin-Löf är inte vem som helst. Han är styrelseordförande i Industrivärden som äger och kontrollerar företag som Ericsson, Volvo, SSAB, Skanska och Sandvik.

Vilket bara spär på nyfikenheten. Tycker han att alla de som jobbar med hållbarhet på ovanstående företag är fanatiska miljömuppar som lika gärna kan syssla med origami istället för att producera tjocka klimatstrategidokument?

Och hur ser han på vad som är SCA:s affärsmodell?

Mystiken tätnar bara ytterligare när man läser vidare i DI-intervjun med Kersti Strandqvist.

”Hållbarhet är allas ansvar i hela företaget – och inte minst styrelsens. Jag känner ett otroligt stöd och att det finns djup kunskap och insikt hos alla styrelsemedlemmar”, säger Kersti Strandqvist.

Sitter Sverker Martin-Löf och knyter näven i fickan under styrelsmötena eller förvandlas han till klimatförnekare först när han har lämnat styrelserummet och ska börja umgås med sina vänner i industrin?

Men tänk om han har rätt? Om det inte finns något klimathot?

Ytterst handlar det om sannolikheter. En genomgång nyligen av 13 950 artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter mellan 1991 och 2012 visade att 24 inte trodde på en koppling mellan människan och global uppvärming.

Resten, 99,83 procent av rapporterna, pekade alltså på motsatsen.

Visst kan man chansa på att de 0,17 procenten har rätt och använda det som argument för att inte göra något. Men det innebär onekligen en viss risk. Ungefär som att spela rysk roulette med en revolver där sexpatronsmagasinet är laddat med 5,99 skarpa kulor.

Att en person som är beredd att trycka av med de oddsen samtidigt har ansvaret för några av Sverige största företag känns tryggt att veta. Inte.

Den här bloggen kommer inte att uppdateras på två veckor. God Jul och Gott Nytt År!

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

Fler bloggar