Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

2008 tändes lamporna efter den vildaste kreditfesten i människans historia, ett party som varade i 30 år.

Det var med andra ord läge att röja upp lite. När någon dragit på sig för stora lån brukar det ske genom att betala av på lånen. På finansengelska brukar det kallas för något så fint som deleveraging. Detta ord har varit det stora temat i världsekonomin de senaste fyra åren.

Så hur mycket har det enorma skuldberget minskats under den här tiden?

Inte så mycket, visar det sig.

Bloggen Alphaville citerar en analys från Morgan Stanleys Gerard Minack som konstaterar att den samlade skuldbördan i världens stora ekonomier sjunkit förvånansvärt lite:

Debt/GDP ratios - Japan, US and Europe. Morgan Stanley

Hushållen, tillexempel i USA,  har visserligen bantat sina skulder en del, men det har konstaterar Minack i första hand skett genom att ställa in betalningarna på lånen, och inte genom ökat sparande. Något som även Zerohedge skrivit om.

Stater har som bekant ökat sin belåning ganska rejält.

Företagen har amorterat men långsamt:

US and Europe non-financial corporate sector flows - Morgan Stanley/Gerard Minack

Om en ny kris kommer går världens stora länder in i den med en tyngre ryggsäck än 2008.

Gerard Minack föreslår därför en lite udda lösning: att de enorma mängder statsskulder som centralbankernas köpt på sig helt enkelt ska skrivas av. En idé som, hur märkligt det än kan låta, faktiskt nämns allt oftare.

Mer om detta i framtida blogginlägg.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.