Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Organisationen Transparency International har publicerat sin senaste lista över världens mest korrupta länder.

En snabb genomläsning av den nedre delen är förvillande lik en sammanställning av delstatliga telejätten Telias Soneras stora marknader.

På plats 170 av 176 länder hittar vi Uzbekistan, en investering som bidragit till att styrelsordföranden Anders Narvinger igår petades från sin post.

På delad sista plats, tillsammans med Somalia och Nordkorea, återfinns Afghanistan där Telia Sonera också har sina tentakler.

Andra Teliamarknader är Tadzjikistan (plats 157), Nepal (139), Azerbajdzjan (139), Ryssland (133),  Kazakstan (133) och Moldavien (94). I ett annat land på plats 157, Kambodja, var Telia Sonera verksamt så sent som fram till i våras.

Om man ska gå strikt efter listan borde länder där Telia Sonera är suget på att gå in vara Somalia, Burma eller Nordkorea.

Burma har ledningen redan ögonen på, och Nordkorea fick det att vattnas i munnen på förre finansmarknadsministern Mats Odell.

Det mest korrupta landet i EU? Jo, svaret är Grekland vilket kansket inte var en högoddsare. Hela listan  och en beskrivning av hur den är gjord hittar ni här.

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.