Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Att det blev kanadensaren Mark Carney som utsågs till ny chef för Storbritanniens centralbank Bank of England häromveckan förvånande en del. För första gången i bankens 318-åriga historia tar en icke-britt över den anrika institutionen, något som redan fått vissa att dra paralleller till Sven-Göran ”Svennis” Eriksson sejour som tränare för engelska fotbollslandslaget.

En sak med Mark Carney överraskade dock inte: hans bakgrund.

Mark Carney har nämligen ett förflutet på investmentbanken Goldman Sachs där han arbetade i totalt 13 år.

Och att gå från mäklarfirman som kallats för världens mäktigaste till offentliga toppjobb inom statsförvaltningen har nästan blivit mer regel än undantag.

Chefen för Europeiska centralbanken ECB, Mario Draghi, har arbetat för Goldman Sachs, liksom Italiens premiärminister Mario Monti.

En rad andra personer med koppling till Goldman Sachs sitter på centrala poster i Europa.

Ett exempel är Greklands förre premiärminister Lucas Papademos som tog över under den akuta krisen för ett år sedan.

I USA var förre finansministern Hank Paulson veteran på Goldman Sachs.

Bill Cohan, före detta investmentbankir som skrivit boken ”Money and Power, How Goldman Sachs came to rule he world”, säger till Financial Times att tät kontakt med den politiska makten är del av Goldman Sachs ”DNA”.

Båda parter har nytta av det, menar han. Goldman Sachs får lätt tillgång till beslutsfattarna i den politiska sfären och dessa kan i sin tur använda sina gamla kontakter på firman för att hålla örat mot den så kallade marknaden.

Inte heller i Sverige saknas kopplingar. Tillexempel arbetar förre finansministern Erik Åsbrink numera som rådgivare åt Goldman Sachs. För övrigt sitter Wallenbergföretaget Investors mångårige vd Claes Dahlbäck i styrelsen för den inflytelserika banken.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.