X
Annons
X

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Det har gått över 40 år sedan guld spelade någon roll i världens monetära system.

Ändå tycks guldet bara bli hetare.

I Tyskland höjs röster om att landet måste hämta hem sin guldreserv från utlandet och det ifrågasätts till och med öppet om guldtackorna verkligen existerar.

I Kina har intresset för guld länge varit stort.

Nyligen bekräftade en kinesisk höjdare att Kina behöver öka landets guldreserver för att säkra sin ”nationella, ekonomiska och finansiella säkerhet”.

Gao Wei på det kinesiska utrikesdepartementet skrev i tidningen China Securities Journal att Kina behöver guldet för att främja yuanens spridning över världen och som motvikt mot risker i utländska valutor (läs dollarn), ett uttalande som rapporterades av nyhetsbyrån Bloomberg.

Officiellt har Kina världens femte största guldreserv med drygt 1 000 ton, men mycket tyder på att landet i tysthet samlat på sig betydligt mer guld än så. Bara i år har Kina importerat mer guld än vad som finns hos Europeiska centralbanken ECB.

2009 citerades en myndighetsperson i en kinesisk tidning om att Kina siktar på att öka guldreserven till 6 000 ton de närmaste åren och hela 10 000 ton på sikt.

Samtidigt minskar Kinas innehav av amerikanska statspapper. Kinas innehav är nu cirka 1 150 miljarder dollar, en minskning med 125 miljarder dollar jämfört med för ett år sedan.

Vad har Kina i kikaren? Kanske är det ett försök att utmana dollarn om statusen som världens reservvaluta, något som bland andra Reutersjournalisten Alan Wheatley skrivit om.

Även andra länder har ökat sina guldreserver.

Liksom ett antal miljardärer som George Soros.

Guldet tycks alltså ha återfått sin forna dragningskraft.

Vad egentligen ligger bakom allt detta?

Möjligen en viss nervositet inför framtiden. För att citera ur Ian Flemings bok Goldfinger från 1959, när Colonel Smithers träffar James Bond på en middag på Bank of England:

Fear, Mr Bond, takes gold out of circulation and hoards it against the evil day.


Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • ”Trump känner press att inte jaga bort kvinnor” 19 maj, 2019
  Donald Trump väljer att distansera sig från delstater som Alabama och Missouri när det gäller skarpa detaljer i förbud mot abort.– Han känner press på sig att inte jaga bort kvinnor i den här brännheta frågan, säger USA-experten Frida Stranne.
 • Lönerebellerna med marknadskrafter i ryggen 19 maj, 2019
  Löneökningarna fortsätter att vara historiskt låga. Och lite talar för någon förändring i kommande stora avtalsrörelse.Men med hjälp av marknadskrafterna går det att slita sig fri från bojorna. Sjuksköterskor och lärare är de senaste årens löneraketer, och de senaste årens förlorare, piloterna, lyckades i och med strejken spräcka märket.
 • Mycket Pokémon förändrar hjärnan 19 maj, 2019
  Ett intensivt Pokémonspelande som barn kan förändra hjärnan så att du reagerar starkare på bilder av Pokémonfigurer som vuxen. Skärmens utseende tros också ha betydelse.
 • Krympande tallskog oroar Skogsstyrelsen 19 maj, 2019
 • Dokusåpastjärnan som golvar konsteliten 19 maj, 2019
  Han är båtflyktingen som via dokusåpan Villa Medusa lyckats ta sig hela vägen till Guggenheim och Venedigbiennalen. Konstnären Danh Vo växte upp helt utan historia. Och hans nya berättelse provocerar.