Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Det har gått över 40 år sedan guld spelade någon roll i världens monetära system.

Ändå tycks guldet bara bli hetare.

I Tyskland höjs röster om att landet måste hämta hem sin guldreserv från utlandet och det ifrågasätts till och med öppet om guldtackorna verkligen existerar.

I Kina har intresset för guld länge varit stort.

Nyligen bekräftade en kinesisk höjdare att Kina behöver öka landets guldreserver för att säkra sin ”nationella, ekonomiska och finansiella säkerhet”.

Gao Wei på det kinesiska utrikesdepartementet skrev i tidningen China Securities Journal att Kina behöver guldet för att främja yuanens spridning över världen och som motvikt mot risker i utländska valutor (läs dollarn), ett uttalande som rapporterades av nyhetsbyrån Bloomberg.

Officiellt har Kina världens femte största guldreserv med drygt 1 000 ton, men mycket tyder på att landet i tysthet samlat på sig betydligt mer guld än så. Bara i år har Kina importerat mer guld än vad som finns hos Europeiska centralbanken ECB.

2009 citerades en myndighetsperson i en kinesisk tidning om att Kina siktar på att öka guldreserven till 6 000 ton de närmaste åren och hela 10 000 ton på sikt.

Samtidigt minskar Kinas innehav av amerikanska statspapper. Kinas innehav är nu cirka 1 150 miljarder dollar, en minskning med 125 miljarder dollar jämfört med för ett år sedan.

Vad har Kina i kikaren? Kanske är det ett försök att utmana dollarn om statusen som världens reservvaluta, något som bland andra Reutersjournalisten Alan Wheatley skrivit om.

Även andra länder har ökat sina guldreserver.

Liksom ett antal miljardärer som George Soros.

Guldet tycks alltså ha återfått sin forna dragningskraft.

Vad egentligen ligger bakom allt detta?

Möjligen en viss nervositet inför framtiden. För att citera ur Ian Flemings bok Goldfinger från 1959, när Colonel Smithers träffar James Bond på en middag på Bank of England:

Fear, Mr Bond, takes gold out of circulation and hoards it against the evil day.


Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

Fler bloggar