Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

Upploppen i förorterna har väckt mycket starka känslor. Sällan har så många inlägg skrivits i samma ämne och sänts in till oss på Brännpunktsredaktionen som under förra veckan. Bränderna tolkas som symptom på samhällsutvecklingen, oavsett om man menar att problemet är ökande samhällsklyftor, att samhället inte klarar av invandring och integration eller att föräldrar har frånsagt sig sitt ansvar. På så sätt har verkligen en mindre grupp stenkastande ungdomar fått oss andra dit de ville – fått uppmärksamhet och satt dagordningen.

Som debattredaktörer kan vi ibland bli anklagade för att gå någons ärende just genom att lyfta frågor. Men att strypa debatten när det gäller upploppen är inget alternativ. Då skulle vi landa i ett tänkande där vi förmätet skulle tro att vi kunde styra invånarnas åsikter, och vi skulle dessutom snabbt bli irrelevanta i viktiga och nyhetsaktuella diskussioner. Det vi istället arbetar för är att försöka ge en så allsidig debatt som möjligt, med texter som håller bra kvalitet och som kan föra diskussionen framåt på olika sätt. Vi prioriterar då debattörer som har egen erfarenhet av aktuella frågor, eller de som har möjlighet att påverka, exempelvis politiker.

Nystartade Brännpunkt Direkt har också snabbt blivit en viktig kanal för de vanliga läsarna att kunna uttrycka åsikter och komma till tals. På så sätt får vi både kvalitet och bredd i diskussionen.

Svenska Dagbladet har satsat stort på fristående debatt på nätet, och vår debattsajt SvD Opinion är numera Sveriges största debattsajt. Det blir extra tydligt när en fråga ”kokar” så som diskussionen om upploppen i förorterna.

När rapporterna om upplopp kom på måndagen i förra veckan kunde vi snabbt lyfta ämnet genom läsardebatt på Brännpunkt Direkt. Några timmar senare publicerade Brännpunkt en debattartikel från riksdagsledamoten Gulan Avci (FP), med rubriken ”Att skylla på samhället är alltför lättvindigt”. Samma kväll publicerades Stockholmspolitikern Ann-Margrethe Livhs artikel ”Svaret kan inte vara att skicka fler poliser till Husby”. Därefter har vi publicerat ytterligare tolv debattartiklar – och haft mer läsardebatt – om upploppen i förorterna på SvD.se.

Vi uppskattar att fler och fler läsare hittar till vår debatt på nätet, där vi kan samla många artiklar i samma ämne för den som vill få en överblick över debatten i ett särskilt ämne. Så finns nu till exempel en intressant samling artiklar om förorter, bostadsbrist, pensioner och försvaret för att nämna några.

Tanken att en artikel alltid måste publiceras först i tidningen har också delvis övergetts. När nyhetsdramatiken blir stor publicerar vi oftast först på SvD.se och tar därefter in texten i tidningen, ibland i sin helhet, ibland i kortad version, ibland som en hänvisning.

Missa du intressant debatt i förra veckan. Här är de tio mest lästa artiklarna på SvD Opinion:

Välkomna till en ny debattvecka! Mejla tips, synpunkter och artikelförslag till brannpunkt@svd.se

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.