Annons

Brännpunkts blogg

Lena Karvik

Lena Karvik

Brännpunkts läsare är kunniga, insatta och engagerade. Det ser vi inte minst i kommentarsfälten där läsarnas bidrag i form av egna erfarenheter, åsikter och synpunkter i aktuella ämnen ofta berikar debatten – och SvD:s journalistik.
Därför är det väldigt roligt att i dag kunna presentera ytterligare en arena för läsardebatt på SvD.se: Brännpunkt Direkt – ett chattforum där läsarnas tankar, åsikter och synpunkter står i centrum. Syftet är att i ännu större utsträckning göra våra läsare till aktiva deltagare i vår journalistik, snarare än enbart mottagare.
Att ha engagerade läsare är en ynnest – men det förpliktar också. Ni ställer höga krav på oss och förväntar er att få delta i diskussionerna. Nyligen skrev en läsare så här i ett mejl till mig:
”Låt läsaren vara aktiv. Var inte så rädd för kommentarer från läsare. Det tillför faktiskt väldigt mycket information.”
Läsaren undrade varför kommenteringen inte var påslagen på alla artiklar på SvD.se och varför den ibland helt stängs ned. Svaret är lika enkelt som trist; regelöverträdelserna blir så många att moderatorerna inte lyckas hålla jämn takt med regelbrytarna. För att inte riskera att till exempel personangrepp, rasistiska yttranden eller rena hot förblir publicerade under en längre tid stängs kommenteringen av. Och för att moderatorerna ska hinna med att hålla koll på alla kommentarsfält är antalet kommenterbara artiklar begränsat.
När det gäller opinionsartiklarna är målsättningen att ha så fri kommentering som möjligt. Diskussion – i sak – är hela tanken med debatt. I idealfallet fortsätter diskussionen – som startats i traditionell debattartikelform – i kommentarsfälten och sprids sedan vidare i sociala medier. Debattartiklarna tillhör redan i dag det mest delade och kommenterade materialet på hela SvD.se och vi kan med glädje konstatera att debatter som startats på Brännpunkt får virala ben och involverar fler och fler varje dag. Ett färskt exempel är måndagens text om arbetsvillkor inom textilindustrin i Bangladesh som har delats över 350 gånger på Facebook.
Och nu tar vi alltså nästa steg genom att flera vardagar i veckan öppna chatten Brännpunkt Direkt. Varje gång med ett nytt, aktuellt ämne i fokus. Dagens viktigaste debattämne, kort sagt, där läsarnas inspel blir huvudsak i stället för bisak. Du som läsare är välkommen att dela med dig av dina åsikter om dagens ämne – och diskutera det med andra. Genom aktiv moderering kommer vi på Brännpunkts redaktion också att bidra till att föra samtalet framåt.

Hoppas att du vill vara med. I dag klockan 13 kör vi i gång. Första diskussionsämnet: Mobilprat bakom ratten – trafiksäkert eller inte?

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.