Annons

Brännpunkts blogg

Lena Karvik

Lena Karvik

Ibland kan någons tankar, omsorgsfullt formulerade och satta på pränt, skapa förändring. Ett ställningstagande, ett krav, en uppgörelse, ett förslag, en avgång. Så var världen plötsligt lite – ibland mycket – annorlunda. Ett färskt exempel är när Kungl. Vetenskapsakademien nyligen tog ställning mot vinstuttag i skolan i ett debattinlägg på Brännpunkt. Artikeln gav nytt bränsle åt den svenska skoldebatten som just nu är hetare, och mer polariserad, än på länge.
Häri ligger kraften i debattjournalistiken. En bra debattartikel upprör och engagerar, kanske rentav väcker en idé eller leder till handling. Den utmanar, visar på skiljelinjer, ger läsaren nya perspektiv och förmår henne eller honom att se saker och ting från ett nytt håll.
En debattartikel handlar också om att få tala till punkt. Skribenten får ge sin syn på ett problem, och läsaren får ta del av hela resonemanget. Svaret, och motfrågorna, kommer i stället i nästa steg, i repliken eller motinlägget.

För det finns alltid en annan sida av saken; debattartiklar är till sin natur partsinlagor och lika fullständigt eniga som vissa är med skribenten, lika fundamentalt oeniga är andra. Vassa replikskiften är något vi värnar särskilt om. Brännpunkt ska vara en arena för debatt där tankar och åsikter bryts mot varandra.

Vi vet att våra läsare uppskattar debatt och diskussion. Debattartiklarna är bland det mest lästa, citerade och delade på SvD.se och många läsare hör av sig till oss med reaktioner.
Det engagemanget och intresset vill vi bygga vidare på – därför satsar vi nu ännu mer på debattmaterialet i Svenska Dagbladet:
• Tre dagar i veckan kommer Brännpunkt att växa till ett uppslag i tidningen. Totalt innebär det tio sidor debattmaterial i veckan, mot tidigare sju. Det större utrymmet gör att vi kommer att kunna ta in fler debattartiklar, i varierande längder.
• Ett helt nytt inslag på Brännpunkt är Utblick där Svenska Dagbladets utrikesmedarbetare skriver om aktuella debatter i andra delar av världen. Vi vet att våra läsare vill ha koll – inte bara på aktuella svenska diskussionsämnen utan även på vad man talar om i New York, Oslo och Bryssel.
• Sedan vi startade vår opinionssajt för snart tre år sedan har trafiken till den stadigt ökat, hittills i år har vi haft en genomsnittlig veckotrafik på 150 000 unika besökare och 385 000 sidvisningar (KIA-index). Det gör SvD.se/opinion till Sveriges största debattsajt. Vi kommer fortsätta att satsa digitalt, bland annat på läsardebatten.

Välkommen till ännu mer engagerande – och förändrande – debatt i Svenska Dagbladet.

 

Denna krönika publiceras också i morgondagens pappersversion av Svenska Dagbladet.

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.