Annons

Brännpunkts blogg

Lena Karvik

Lena Karvik

”Med undantag av ett system som introducerades i Chile under general Pinochets styre, finns inget annat allmänt finansierat skolväsende som tillåter att skolor drivs av privatägda vinstdrivande bolag”.

Med de orden skrev en rad professorer vid Kungl Vetenskapsakademien sig förra veckan för alltid in i den infekterade debatten om vinster i välfärden. Deras artikel, Sätt stopp för vinstuttag i skolan (Brännpunkt 27/3), har fått ett enormt genomslag. Få debattartiklar på Brännpunkt har blivit så lästa, kommenterade, refererade, delade och omtwittrade. Många är upprörda över författarnas slutsats, men många ifrågasätter också att Kungl Vetenskapsakademien över huvud taget går ut och tar ställning i en sådan här fråga. Hittills har vi publicerat fyra repliker på professorernas artikel – du hittar dem och andra texter i Brännpunkts serie om vinster i välfärden här.

Denna vecka fortsätter vi att debattera vinstfrågan, inte minst eftersom detta är ett av de stora tvisteämnena på S-kongressen som inleds i morgon. Om Socialdemokraternas vägval skrev statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld på Brännpunkt i dag att partiet måste fortsätta sin förnyelse och inte fastna i målet att bara vinna nästa val.

Men det finns naturligtvis också utrymme för andra debattämnen på Brännpunkt denna vecka, på sajten just nu debatteras till exempel Centerkvinnornas förslag att även kriminalisera sexköp utomlands, något som Centerns ungdomsförbundsordförande Hanna Wagenius inte tycker är en bra idé. Andra ämnen som bubblar är skolmiljö, arbetskraftsinvandring och e-röstning.

Har du missat någon spännande debatt? Här är förra veckans tio mest lästa debattartiklar på Brännpunkt:

1. Sätt stopp för vinstuttag i skolan

2. Välfärd måste mätas på nya sätt

3. Vinstförbud är en dödskyss

4. Hatt dribblar bort korten

5. Miljöpartiet ägnar sig åt en osund klimatnationalism

6. Påtvingad tacksamhet ett sätt att förminska

7. Månadsrapportering ett hot mot företagande

8. Kräv legitimation för behandling psykisk ohälsa

9. Fritt skolval är en fråga om rättvisa

10. Staten måste ta grepp om skolan

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.