Annons

Brännpunkts blogg

Lena Karvik

Lena Karvik

70 miljarder kronor i förlorade arbetsinsatser och utgifter för vård och omsorg. Eller nästan tre procent av Sveriges BNP. Så mycket kostar den psykiska ohälsan varje år, skriver socialförsäkringsminister Ulf Kristersson Brännpunkts debattsajt idag. Siffrorna kommer ur en OECD-rapport som släpps i sin helhet senare i dag.

Samtidigt presenterar Upphandlingsutredningen sin slutrapport på Brännpunkt i papperstidningen idag. Utredarna Anders Wijkman och Åsa Edman hävdar att dåliga upphandlingar kostar samhället stora summor varje år och ger en sämre välfärd än vi kunde ha haft. De efterlyser en samlad strategi, enklare regler och tydligare målstyrning. Missa inte presskonferensen klockan 11 i dag.

Frågan om kvalitén – och inte minst vinstuttaget – inom vård, skola och omsorg är ett ämne som ofta återkommer på Brännpunkt. Frågan engagerar, splittrar och berör oss alla – som föräldrar, sjuka, anhöriga och, inte minst, som skattebetalare. Har du själv tankar i ämnet? Vi välkomnar textförslag, mejla brannpunt@svd.se

Här är några av de senaste debattartiklarna om vinster i välfärden:

Vinst inte liktydigt med valfrihet

Större mångfald krävs för en bättre välfärd

Valfrihet i välfärden behöver utvecklas

Det går att sätta stopp för vinstslöseriet

Stora företag gynnas när vinst begränsas

Konkurrens i välfärden driver på utveckling

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.