Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

I Stockholm är jakten på en bostad desperat för många. Det finns riktlinjer för hur mycket extra som är tillåtet att ta ut för den som äger en bostad, men många hyr ut olagligt. Den verkliga hyran är nästan 1300 kronor mer än vad som är tillåtet. Det visar en granskning som SvD gjort, med avstamp i de 71000 annonser med andrahandsboenden i Stockholm som publicerats på Blocket under de senaste fem åren.

Och redan i nästa vecka kan hyrorna för de som bor i andra hand stiga dramatiskt eftersom en ny lag börjar gälla den 1 februari. Den innebär att otillåtet höga hyror blir lagliga. En lägenhet på 42 kvadrat i innerstaden kan då bli dubbelt så dyr.

SvD lanserar idag Hyreskollen där enskilda kan uppge sin andrahandshyra, så att det går att jämföra skillnaderna. Hjälp oss att hjälpa varandra att hålla koll! Gå in här: www.svd.se/nyheter/inrikes/hyreskollen/

På Brännpunkt efterlyser vi nu nya artiklar i debatten om bostadsbristen! Mejla brannpunkt@svd.se

Här är några av Brännpunkts tidigare artiklar:

21/1 2013: London är ett exempel som borde avskräcka

14/1 2013: Alliansen måste våga införa marknadshyror

6/11 2012: Bygg nya bostäder vid hamnområdena

3/10 2012: Nobba inte chans till fler bostäder

2/9 2012: En miljard till studentbostäder

20/8 2012: Stockholms bostadspolitik är misslyckad

26/3 2012: Kombolägenheter kan minska bostadsbristen

20/5 2011: Bostadsbristen stressar studenter

23/7 2010: Bostadsbristen sänker Stockholm

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.