Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

Årets mest lästa artikel med rubriken Är Muhammed heligare än Jesus? publicerades idag på nyårsafton i papperstidningen, där den inte tidigare har varit publicerad. Den publicerades den 28 september  i år på SvD.se, i samband med våldsamma protester i några muslimska länder mot den så kallade Muhammed-filmen.

Skribenten Omid Aghajari, själv muslim, har fått en del reaktioner efter att texten publicerats i höstas:

– De flesta tyckte att den var bra, andra tyckte inte att jag borde kritisera ”de egna”. Men jag bryr mig inte så mycket om vad andra tycker. Vill jag få något sagt så säger jag det, eller skriver. Den här texten var ju ”västvänlig”, om man nu ska dela in världen så. Tidigare i debatten har jag försvarat manlig omskärelse vilket mötte mer negativa reaktioner, exempelvis bland kollegor på sjukhuset där jag arbetar.

Han berättar att andra i hans närhet har kollat upp hur texten togs emot, bland annat på olika bloggar.

– Vi kommer ändå från länder där folk har gått igenom mycket och kan därför bli lite paranoida ibland, säger Omid Aghajari, som kommer från Iran.

Har du hunnit läsa ”Satansverserna” nu?

– Ja. Och nu tycker jag att den främst är välskriven. Jag förstår människors motvilja mot en del av dess innehåll. Men att avsky dess upphovsmakare är för mig omöjligt och oacceptabelt, säger Omid Aghajari.

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.