Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

2012 var året då ordet ”hen” presenterades och debatten tog fart om detta könsneutrala ord som väcker känslor, både välkomnanden och stark antipati. TT tar idag upp ämnet och varför många medier är restriktiva med att anamma ett nytt ord, läs artikeln här. Många tolkar det också som ett politiskt ställningstagande att hen används. Samtidigt har hen nu använts i en hovrättsdom, där ju språket normalt sett är strikt och där värdeladdningar annars undviks.

Ordet presenterades för en större allmänhet genom en debattartikel på Brännpunkt. Skribenter var Karin Milles, docent i svenska, Karin Salmson och Marie Tomicic, Olika förlag, och de ville genom artikeln lyfta den principiella diskussionen och lyfta fram barnboken Kivi & Monsterhund där huvudpersonen är en hen.

Missa inte artikeln från 20/1, som startade en av årets hetaste debatter: Det behövs ett nytt ord i svenska språket

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.