Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

Ilskan mot förtal på nätet dominerade en hel del av både nyheter och debatt i förra veckan. Det har handlat om ungdomar som blivit uthängda med både bilder och tillmälen men också om Aftonbladets kulturchef som beskrivit hur hon hatats och hotats anonymt på nätet (AB 20/12). På ledarplats i SvD har både Per Gudmundson och Johanne Hildebrandt tagit upp detta.

Flera av Brännpunkts debattartiklar har handlat om näthatet och vad som behöver göras. Lars Arrhenius och Olle Cox från Friends skrev om hur många ungdomar efterlyser mer engagemang från föräldrar och vuxna när det gäller nätet (20/12). Nätexperten Marcin de Kaminski menade att det bland annat är könsmaktsstrukturer från samhället i övrigt som också slår igenom vid uthängningarna, och att de också kan ses som en slags social kontroll. Länspolismästaren Håkan Sandahl skrev att lagen måste ändras så att polisen åtminstone får en chans att göra något åt förtal på nätet (21/12).

Inför julen har också de kristna traditionerna tagits upp på debattplats, snökaoset i Stockholm och en hel del annat.

Missade du något intressant under förra veckan julstress? Här är listan på de tio mest lästa debattartiklarna:

Välkommen till en ny debattvecka som tar sin start mitt i helgerna. Mejla tips, förslag och debattartiklar till brannpunkt@svd.se

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.