Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

Könsneutrala leksakskataloger i Sverige är en nyhet som har spridits över världen. Reaktionerna är inte alltid positiva (se artikel på SvD.se). I kommentarsfältet debatterar läsarna på SvD.se frågan intensivt. På bara några timmar har hundratals kommentarer skrivits kring både de könsneutrala katalogerna och bilden av Sverige i omvärlden. Här är några av dem:

Anja Sakke skriver följande: ”Låt flickor vara flickor och pojkar vara pojkar. Acceptera att pojkar kan intressera sig för sk flicksaker och avsky att slåss och brottas. De sist nämnda är inte i majoritet men alla är lika mycket pojkar. Acceptera att det finns flickor som vill gräva gropar och bygga dammar och springa ikapp. De sistnämnda är inte flertalet men de är alla lika mycket flickor. Låt barnen vara som de är födda beteendet skall inte korrigeras åt ena eller andra hållet.”

Anders Edlund har en annan inställning: ”Dessa pojkar förbereds inte för den värld som de kommer möta när de växer upp. De pojkar som feminiseras kommer i stor utsträckning att få det mycket tufft i den vuxna världen, både socialt och professionellt. Många av dem kommer att krossas. De kommer bli överkörda och undanträngda för i den riktiga världen kan män inte förvänta sig något medlidande från någon. Spelreglerna ser inte likadana ut för män och kvinnor, framförallt sedan när man ska attrahera en partner. Uppfostra era pojkar till män, annars gör ni dem en fruktansvärd otjänst.”

Signaturen Vendela: ”Kan världen utanför Sveriges gränser väcka nationens genusfixerade etablissemang? Förr var man lite mallig över att vara svensk i utlandet… numer håller man härkomsten hemlig så långt det går. Man vill inte gärna bli sammankopplad med ’surrealistiska nyheter från det ockuperade Sverige’.”

Signaturen XLupusX: ”Jag förstår inte hur bilderna kan anses vara upprörande på något sätt, inte ens förvånande. Man har inte bytt plats på pojkar och flickor som feminister/genuspedagoger ofta tenderar att göra. Däremot så har man mixat – både – pojkar och flickor som leker. Pojke + flicka leker med dockor. Pojke + flicka leker med actionfigurer. Vad är problemet? Om det finns något problem så finns det enbart hos betraktaren som upplever det som ett problem.”

Välkommen att delta i dagens diskussion på SvD.se!

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.