Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

Säkerhetspolitiske kommentatorn Bo Pellnäs skriver i en debattartikel på SvD.se om regeringens avsikt att köpa in nya Jas-plan. Han upprörs över att regeringen hävdar att detta kan ske utan att gå ut över övriga försvaret, och skriver: ”Här överskrids högst sannolikt gränsen till den rena lögnen”.

Artikeln engagerar många läsare på SvD.se, och många håller med om Bo Pellnäs kritik. Såhär skriver ThomasCarlsson: ”Det är slöseri med skattebetalarnas pengar att köpa in många Jas-plan men sedan inte ha råd att beväpna dem så att de faktiskt skulle kunna användas i strid istället för att bara vara dyra dammsamlare i hangare runt om i landet!”

Signaturen Rollern: ”Det bästa som har framförts i försvarsdebatten någonsin i modern tid. Tack Pellnäs! När politiker talar om kostnader anser jag att politikerna ovillkorligen måste ta ansvar för minst 13 år av total försvarsåderlåtning.”  Signaturen Chewwie: ”Äntligen någon som tar bladet från munnen. Frågan är om inte Sveriges försvar nu mer gått från utbildning av svenskarna, till att bli en exportkarusell?”

Såhär skriver Rogerout: ”Bra beskrivet Bo. Tyvärr för döva öron. Det är enbart en spillra av befolkningen som ens är mottaglig och ser allvaret i avsaknaden av en seriös försvars- och säkerhetspolitik. Ur den synvinkeln är vår riksdag synnerligen representativ för befolkningen. Den stora majoriteten av befolkningen är sedan barnsben totalt pacificerad. De tror på den eviga freden och godheten. Vi som har varit på plats i konflikt- och krigsområden vet att den tunna hinna som skiljer den civiliserade och rationellt tänkande människan från vilddjur är mycket tunn. Så tunn att en gnista ofta räcker för att tända krutdurken.”

Men signaturen ErikGoran pekar på en annan aspekt: ”Mycket av anledningen att Sveriges ekonomi gått bra under alliansen och Borg kunnat slå sig för bröstet är snålandet i försvaret.”

Missa inte diskussionen och kommentera gärna själv!

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.