Annons

Brännpunkts blogg

Lena Karvik

Lena Karvik

På lördagens Brännpunkt offentliggjorde alliansregeringen sin satsning på nya Super-Jas i samarbete med Schweiz. 40-60 plan ska köpas in till en kostnad av cirka 90 miljarder.

Debatten lät inte vänta på sig. Många som kommenterat menar att satsningen inte är finansierad och att de övriga delarna av det svenska försvaret kommer att lida på bekostnad av Jas-satsningen. Bo Pellnäs kallade på gårdagens SvD Opinion regeringens beskrivning av Jas-köpets finansiering som på gränsen till ”ren lögn”.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är kritiska, medan S och SD ställer sig bakom projektet. Men även om en politisk majoritet därmed finns så kommer satsningen, och dess påverkan på försvaret i stort, att vara fortsatt omdiskuterad. Fler frågetecken finns, till exempel kring hur det schweiziska folket ställer sig till Jas Gripen i en eventuell folkomröstning.

Vi ser fram emot fortsatt debatt, alltså. Mejla bidrag till brannpunkt@svd.se

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.