Annons

Brännpunkts blogg

Lena Karvik

Lena Karvik

På ett seminarium i Almedalen i dag med rubriken Statsvetare – den fjärde statsmakten diskuterades statsvetarnas roll i medierna. I panelen satt statsvetarna Jonas Hinnfors, Jenny Madestam och Ulf Bjereld. Samtliga bekanta för Brännpunkts läsare. De hade sällskap av journalisterna Camilla Kvartoft, SVT, och Lena Mellin, Aftonbladet. Cecilia Garme ledde samtalet.

Utöver en intressant diskussion om huruvida svenska statsvetare är så upptagna av att vara expertkommentatorer i medierna att de försummar forskningen och de djupa, kvalificerade analyserna så ägnades mycket tid åt att diskutera hur ”neutrala” statsvetarna egentligen är när de kommenterar politiken.

Ulf Bjereld är aktiv socialdemokrat och professor i statsvetenskap. Två roller som går alldeles utmärkt att förena, enligt honom själv. De partimärkta statsvetarna i Sverige går dock att räkna på ena handens fingrar. Jonas Hinnfors och Jenny Madestam – båda utan partikopplingar – påpekade att statsvetare med öppet borgerliga sympatier lyser med sin frånvaro. Dags för en sådan att kliva fram och ”varudeklarera” sig, tyckte de. (För att sådana faktiskt finns tycktes panelen vara fullständigt övertygad om.)

Och det är väl rimligt. Uttalar man sig som expert om politiken har läsarna/tittarna/lyssnarna definitivt rätt att veta om man samtidigt håller på ena laget. Dessutom kan det ju skapa intressant debatt, statsvetare emellan.

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.