Annons

Brännpunkts blogg

Lena Karvik

Lena Karvik

Politisk satir påverkar amerikansk opinion och politik. På riktigt. Det var budskapet när kommunikationsexperten Brian Dunphy från Brooklyn College i New York föreläste i Almedalen i dag. Dunphy har särsklit studerat tv-programmet The Daily Show med Jon Stewart (Comedy Central). Programmet är, enligt Dunphy, den främsta nyhetskällan för en hel generation unga amerikaner och har bidragit till debatter både om politikers dubbelmoral och om mediers bristande objektivitet.

Enligt Dunphy kommer den politiska satiren att spela en viktig roll även i det kommande amerikanska presidentvalet och i den valkampanj som redan är i full gång i USA.

Även om man naturligtvis kan ifrågasätta det positiva i att unga amerikaners främsta nyhetskälla är en komedishow, är det inspirerande att höra hur satir blir bränsle för debatter om viktiga frågor. Debatter som sedan kan fortsätta i andra forum – som traditionella debattsidor. Kanske läge att börja hoppas på ett uppsving för den svenska politiska satiren inför den svenska valrörelsen 2014?

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.