Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

Bilden av svenskar i andra länder, hur ser den ut? Bakåtsträvare? Sexiga blondiner? Socialister? Smarta entreprenörer? Dystra och självmordsbenägna? Och vad är det man menar när man talar om den svenska modellen, egentligen?

Ämnet diskuterades i Almedalen när Svenska Institutet höll seminarium i dag. I panelen fanns Roland Poirier Martinsson, tills alldeles nyligen mediechef på Timbro, Rolf Gustavsson, tidigare bland annat Bryssel-korrespondent på SvD, Andreas Bergström, Fores, och Anna Ardin, Sektor 3.

Att Sverige är ett litet land i utkanten, som genom åren ändå fått ett stort genomslag i världen var panelen ganska överens om. Men frågan är vad folk tänker på när de hör talas om Sverige, och vad vi vill att de ska tänka på.

Anna Ardin menade att den svenska välfärden och det gemensamma ansvaret för de svagare i samhället är det speciella med Sverige.

– Sverige har i många frågor valt att ta på sig kommentatorsrollen istället för att vara delaktiga, sade Rolf Gustavsson, som främst pekade på det europeiska samarbetet och en svensk motsträvighet.

– Svenskar tenderar att bli alltför självgoda och utge sig för att veta vad som är bäst. Det blir ett psykologiskt hinder i kontakterna utomlands, sade Roland Poirier Martinsson som menar att hela Europa och därmed även Sverige har tappat i betydelse globalt sett.

Han hävdade att fyra saker fortfarande dominerar den amerikanska bilden av Sverige: Sex och blondiner, dysterhet och självmord, Ikea och socialism. Men han sade också att vi nu kan profilera oss på nya sätt, till exempel som nyskapare när det gäller skolsystemet. Mothugg kom snabbt från Anna Ardin som istället ville varna andra länder för effekterna om de gör som vi när det gäller friskolekoncernerna, som nu jobbar hårt för expansion utomlands.

Andreas Bergström varnade för tron att andra ska beundra oss, och höll med om att vi kanske inte är så speciella längre.

– Men det beror på att fler länder är framgångsrika i dag, det finns fler exempel att studera, men det behöver inte förringa Sverige som kan föregå med gott exempel i enskilda frågor.

Rolf Gustavsson menade att vi bör bry oss mer om våra närmaste och viktiga grannar.

– Jag kan inte begripa hur en konservativ regering i Sverige kan ha så dåliga relationer till en konservativ regering i Tyskland, sade han och slog ett slag för att vi även bör bry oss mer om – Polen.

Men kanske är det som Poirier Martinsson sade till sist: att vi är det vi bestämmer oss för att vara.

– Det är möjligt att få ett oproportionerligt stort inflytande i världen genom att proklamera att vi är något. Det kan gälla IT eller gröna jobb – eller vad vi vill.

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.