Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

Brännpunkt har i en artikelserie tagit upp vinsterna i välfärdsföretagen. I en av artiklarna skriver vänsterdebattörerna Anders Österberg och Mattias Vepsä att ”valfriheten har ett pris”, och är mycket kritiska till dagens utveckling.

Läsarna har diskuterat frågan intensivt. Signaturen Cap10: ”Skall man kunna välja bort det allmänna? Ja, självklart, när det allmänna är dyrt, dåligt och ineffektivt, vilket det alltid blir i en planekonomi utan konkurrens.”

Signaturen bworf har liknande tankar: ”Men vänta nu här, jag har nog lösningen på detta. Vore det inte schyst mot dem som faktiskt vill välja att de får välja och de som inte vill välja hänvisas till det kommunala per default. Alla får som de vill, förutom de här politikerna som vill använda tvångsmedel för att förbjuda det fria valet.” Signaturen Yetin: ”Visst är det fascinerande att en icke vinstdrivande verksamhet utför en tjänst dyrare än ett privat företag, som dessutom ska gå med vinst. Så ni som inte vill ha valfrihet – ni måste älska slöseri med skattemedel.”

Även om många läsare försvarar det fria valet, finns även några som ifrågasätter det, som Marie Ericsson: ”Valfrihet blir ofta en chimär då det stora flertalet inte har någon nytta av den. Endast en elit tjänar på systemet vilket utvecklingen i våra skolor visar.”

Vad tycker du? Missa inte diskussionen på www.svd.se/opinion, och delta gärna själv!

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.