Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

”Regeringens mål är att göra de arbetslösa fattiga”, skrev Oscar Ernerot, LO, i en debattartikel på SvD.se på måndagen. En granskning i SvD har visat att Sverige tydligt halkat ner i en internationell jämförelse när det gäller arbetslöshetsersättning.

Många läsare har diskuterat artikeln. Signaturen GGG: ”Meningen är att skapa en låglöneklass som verkar prispressande på arbetskraft. Socialförsäkringarna går med miljarder i vinst varje år. Inbetalningarna motsvaras inte av utbetalningarna och överskottet fonderas inte i någon nämnvärd utsträckning.”

Fler läsare är kritiska till den sjunkande a-kassan, som exempelvis Goofy_1: ”Alliansen borde rakt av skämmas. Men det har de väl inte vett till. Hoppas bara att folket börjar inse vad som ligger bakom den fina budgetbalansen.” Jon Weman skriver: ”Det är en avsiktlig taktik att göra livet så svårt för arbetslösa som möjligt för att pressa lönerna. Regeringen vill ställa arbetande och icke-arbetande mot varandra och har delvis lyckats, men i verkligheten har de samma intresse.”

Men artikelförfattaren och de som håller med får också mothugg, från bland andra signaturen Britta48: ”Väx upp och förkovra er! Regeringen VILL att alla som kan ska ha ett jobb! Att ha en inkomst i stället för a-kassa och sjukersättning. A-kassan är en tillfällig ersättning.”

Signaturen visheten tycker att systemet bör förändras helt: ”Inför obligatorisk arbetslöshetskassa enligt tysk modell samt visa alla försäkringsavgifter på lönebeskeden så att de försäkrade inser vad de betalar och kan kräva ”försäkringsbolaget” staten på ersättning vid behov.”

Missa inte diskussionen och delta gärna själv! www.svd.se/opinion

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.