SvD-läsarna om barnporr och mangateckningar

Specialpolisen Björn Sellström skriver på Brännpunkt i dag att Högsta Domstolen bör ändra bedömningen i det så kallade mangamålet som tas upp i dag. Målet gäller en mangaexpert som dömts för innehav av barnpornografi trots att det handlade om tecknade gestalter, inte riktiga barn.

Flera hundra kommentarer har redan postats under artikeln, och till största delen får Sellström ett stort stöd bland läsarna på SvD.se. Men signaturen Celev är kritisk: ”Är det någon mer än jag som reagerar kraftigt på att en polisman, som är tänkt att jobba mot sexuella övergrepp mot barn och som har som arbete att skydda barn i vårt rättsväsende, går ut i media och försvarar en man som är dömd för barnporrbrott?”

Ett snabbt svar kommer från Saranya Meyner: ”Jag tycker snarare att det är fruktansvärt bra att en polisman som ska skydda och värna om RIKTIGA barn skriver om problematiken att slösa resurser på att jaga människor som aldrig lagt ett finger på något barn eller konsumerat dokumenterade övergrepp på barn. Bara för att en person är dömd för ett brott av staten betyder det inte att det är rätt. Säg det till alla som dömts i mindre öppna stater för att ha uttryckt sin åsikt.”

Signaturen Celev står dock på sig i argumentationen: ”Inga sunda män konsumerar barnporr. Oavsett om det sker i manga-serieform eller annat. Det vill säga inga människor behöver barnporr. Förutom pedofiler, då.”

Svar den här gången kommer från signaturen Scary_Devil_Monastery: ”Det där argumentet håller inte vatten ens en gång. Teckningar av sexuella övergrepp på barn må vara osmakliga, vidriga eller i japansk form bådadera och tillika absurda. Men att påstå att enbart pedofiler kommer att läsa japansk manga med viss inriktning är lika virrigt som att hävda att enbart lustmördare tittar på filmer som gestaltar mord. Den kopplingen går ej att göra. Men förvisso, det är billig och lättanvänd retorik.”

Signaturen Zorea: ”Detta är helt klart en könsfråga precis som frågan om barnporr – intressant. Det är bara män som skriver här och är positiva. Barn och kvinnor hörs inte – som vanligt.”

Ett annat argument i diskussionen kommer från signaturen Alfons_183: ”Det är inte sexualiseringen av barn det gäller! Det handlar om rättssäkerhet! Det handlar om att fantasier inte kan vara straffbart! Jag vill inte se den mangan o gillar inte att den nu skulle föreställa barn. Men det gör inte att man kan straffa någon för något som inte skett i verkligheten! Om tekniken fanns att övervaka tankar, skulle du vilja att man kunde bli straffad för något man tänkt?”

Missa inte diskussionen på SvD.se. Delta gärna själv – men tänk på att följa de regler SvD har för kommentering!

Visa kommentarer (22 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  I lundaspexet ”Karl XII” från 1904 försöker Aurora Königsmarck förföra kungen i Lund och bl.a. få honom att följa med henne till Köpenhamn och leva glada dagar. Som vi vet följde han inte hennes råd, utan gav sig av mot Norge i stället.

 • Anonym

  Historikern Jan Berggrens bok ”Bernadotterna och Helsingborg” (2010) ger en fyllig bild av hur centralt Skåne var för särskilt Oscar I, Karl XV och Gustaf VI Adolf.

 • Christian Westling

  Intressant! Finns några lämningar/historier från detta? Två exilledare boendes i några år måste ju lämnat några spår.

  • Anonym

   Frans G. Bengtsson, som ju själv gått i skola i Kristianstad, menade att man kunde se spåren efter Stanisławs vistelse hos lokalbefolkningen! I sin bok om Karl XII från 1936 skriver Bengtsson att det hovfolk som åtföljde den landsflyktige kungen ”tilläventyrs ännu kan skönjas i svartmuskiga spår i den trakten”.

   • BigDemonicBunny

     haha. ”Svartmuskiga spår”. Åh 30-talet…

    Tolka mig inte fel nu, jag säger inte att Frans G. Bengtsson var rasist (så vitt jag vet så var hans hat mot nazism och rasdiskriminering ganska brinnande, vilket man kan se i hans brev till förläggare. Wikipedia har några av de mest lysande exemplen), men han var djupt insyltad i tidens rasbiologiska tänkande.

    • Anonym

     Fantastiskt citat av Frans G Bengtsson om nazismen: ”Måtte Sodoms och Gomorras eld tvätta den värld ren, där den sortens ting framfödas ur skurkars incest med idioter.”

  • Anonym

   I Kristianstad har man iaf märkt ut vart han bodde, vid Lilla torg.

 • Anonym

  Orlik kom, om man ska vara exakt, till Skåne redan i slutet av 1715. Själv vistades han tidvis i Stockholm, men familjen lämnade Kristianstad först på hösten 1720.

  Sedan är det en smula generöst att kalla Kristianstad för ”exilhuvudstad för Ukraina”.  Orlik representerade framför allt dem som hade flytt med Karl XII till Bender (och de som kommit dit senare). Direkt efter att hans företrädare Mazepa hade gått över till svenskarna tillsattes det en ryssvänlig hetman vid namn Skoropadskij. Vem som därefter hade mest stöd hos befolkningen är inte lätt att veta.

 • Lennart Torstensson

  de som vill gripa till våld mot pedofiler är farligare än pedofilerna. Det har på senare år blivit inne att försvara barnen mot pedofiler… vem försvarar pedofiler mot nazisters övervåld och egenmäktighet.

  Den som vill lösa problem med våld har tagit skada till sin själ!

  • Thomas Hallgren

   Du skulle troligen ha en annan uppfattning om dina barn utsatts för en pedofil.

 • http://www.facebook.com/mattias.bernhardsson1 Mattias Bernhardsson

  Förslag på åtgärder mot hedersvåld fördes fram i Haninge kommunfullmäktige: http://rshaninge.blogspot.se/2012/05/rs-kraver-atgarder-mot-hedersfortryck.html

 • Mikko blocked by svd admin!

  Jag blev blockerad av admin för att jag anmälde påhopp från Celev där hon ansåg att alla som inte höll med henne var pedofiler

 • Mikko blocked by svd admin!

  Jag blev blockerad av admin för att jag anmälde Celev och Zorea för att dom kallade alla som inte höll med dom för pedofiler!

 • Mikko blocked by svd admin!

  Jag blev blockerad av admin för att jag anmälde Celev och Zorea för att dom kallade alla som inte höll med dom för pedofiler!

 • Mikko blocked by svd moderator

  Jag blev blockerad av moderatorn för att jag anmälde Celev och Zorea för att dom kallade alla som inte höll med dom för pedofiler!

 • Mikko blocked by svd moderator

  Jag blev blockerad av moderatorn för att jag anmälde Celev och Zorea för att dom kallade alla som inte höll med dom för pedofiler!

 • Mikko blocked by svd moderator

  Jag blev blockerad av moderatorn för att jag anmälde Celev och Zorea för att dom kallade alla som inte höll med dom för pedofiler!
  .
  .
  kom igen moderatorn hämnas nu genom att radera alla mina 721 kommentarer!

 • Mikko

  Jag blev blockerad av moderatorn för att jag anmälde Celev och Zorea för att dom kallade alla som inte höll med dom för pedofiler!

 • Anonym

  Det märkliga är att rättsväsendet inte agerar mot skildringar av alla typer av våld riktade mot barn. Man verkar ha snöat in på sexuellt våld och övergrepp. Det är idag acceptabelt att visa bilder eller filmer som skildrar misshandel på eller mord av barn, men inte sexuella övergrepp mot barn. I mangafallet är det ju än mer absurt eftersom det handlar om påhittade händelser med påhittade personer. Vad blir nästa steg? Att förbjuda noveller? Att förbjuda skildringar av andra sexuella utövanden i text, bild eller film, påhittade eller inte?

 • Anonym

  För ett antal år sedan förutsade jag, fast mest på skämt, att i en nära framtid kommer det att vara olagligt att titta på sexuellt olämpliga teckningar. Nu är vi här. Min spaning nu är att inom en nära framtid kommer sexuella övergrepp på människoliknande dockor att klassas som våldtäkt och vara straffbart.

 • Anonym

  För ett antal år sedan förutsade jag, mest på skämt, att det inom en nära framtid skulle bli olagligt att titta på sexuellt olämpliga teckningar. Nu är vi där. Min nästa spaning går ut på att inom en nära framtid kommer sexuella övergrepp på människoliknande dockor att betraktas som våldtäkt och följaktligen vara straffbart.

 • Pingback: Varken barnporr eller oskyldig teckning | Svensson

En del av det nedskjutna planet. ukraina

Separatist: Det var vi som sköt ned planet

Berättar för italiensk tidning: Sköt ned av misstag.

Katastrofen kan vara krigsbrott

SvD i Kiev

Sorg i Ukraina under fortsatta strider.

”Schyssta villkor ska gälla vid visstid”

REPLIK

Ministern: ”SCB ska utreda om det finns problem.”

Se upp för fukt när du kyler ditt hem

Expert ger tips på vad du ska undvika.

EU överens – men åtgärderna dröjer

ryssland

Vill utöka rysk sanktionslista.

Sämre än väntat för Apple och Microsoft

Rapport

Apple redovisar vinst på 7,7 miljarder.

”Jag hinner inte äta varm mat”

Kostexperten

Bästa lunchvalen utan spis.

SAS ställer in
flygen till Israel

Israel:

”Riskfritt att landa”

Så sover du gott
trots sommarhettan

Forskare:

”Tveksam till att ta siesta.”

Någon gav Robin nytt namn

Namnbyte

23-årige Robin Lidvall blev Slobodan mot sin vilja.

Ovanliga namn blir vanligare

Lista

Banan och Skogsmus – se vad som är godkänt.

SD-politiker stängs av som nämndeman

Vill förbjuda islam

Partiet tar avstånd.

Webb-tv

”Man känner sig som en riktig viking”

Löpning

Tuff intervallträning på Island.