Brännpunkts blogg

Lena Karvik

Lena Karvik

När mina föräldrar går till banken idag för att omförhandla sina bolån tar de med sig exempel från SvD Näringslivs räntekarta. Det är de nog inte ensamma om. Kartan som cirka 20 000 läsare bidragit till på bara några dagar är ett bra verktyg för att se hur ens egen boränta ligger till i jämförelse med grannens. Därmed blir den också ett bra argument i diskussionerna med banken när lånen ska förhandlas om.

Det var säkerligen fler familjer än vi som diskuterade räntekartan under helgens påskmiddag. På det politiska planet har reaktionerna inte heller låtit vänta på sig. I lördags skrev Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Jennie Nilsson på Brännpunkt att konkurrensen mellan bankerna inte fungerar och att finansministern nu måste agera kraftfullt. S förslag är att regeringen bör använda statligt ägda SBAB för att verka för en skärpt konkurrens.

Bra idé? Eller är kritiken felaktig, fungerar bolånemarknaden rentav bra? Vi välkomnar mer diskussion och fler debattartiklar i ämnet. Mejla brannpunkt@svd.se

Och om du ännu inte deltar i räntekartan så kan du säga din ränta här. För mammas och pappas del blir det kanske till att fylla i nya uppgifter efter dagens möte på banken.

 

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.
Fler bloggar