Brännpunkts blogg

Lena Karvik

Lena Karvik

Vi ser en oroväckande utveckling där unga personer döms för övergrepp trots att de har haft ömsesidigt sex, skrev tidigare justitieministern Thomas Bodström och Åsa Regnér, RFSU på Brännpunkt igår.

Artikeln har väckt många  reaktioner, både i andra medier och i SvD:s kommentarsfält. Här är några av läsarnas synpunkter.
Signaturen Scary_Devil_Monastery: När ett fenomen inte kan ha en klar och tydlig gräns så bör inte lagen sätta en sådan gräns. Tidigare lagar om byxmyndighet behandlade det problemet långt bättre. Den skärpning som skett var totalt opåkallad och orsakar att åtskilliga ungdomar lär sig att ett naturligt beteende gör att man blir brottsling.

Många läsare ifrågasätter också om det över huvud taget går att dra generella gränser för när en tonåring är mogen att ha sex. Per Wigren skriver: Vissa 13-åringar kan vara minst lika vuxna/mogna som vissa 17-åringar, oavsett kön, och ha ett alldeles jämlikt förhållande. Det är ett problem för tonåringar att åldersgränsen är så hårt knuten till en specifik siffra.

Men signaturen Celev håller inte med. ”En 16-åring är medveten om vad lagen säger och är vuxen nog att förstå att det får konsekvenser att bryta mot den”, skriver Celev.
Andra tycker att hela debatten är en storm  i ett vattenglas. Signaturen Dibbs konstaterar: Om sex är det ”värsta” två 14-åringar håller på med, kan vi somna om.

Den här krönikan är också publicerad i dagens pappersupplaga av SvD.

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.
Fler bloggar