Debatt om ateismen engagerade

På Brännpunkt var det debatten om ateism och humanism som blev mest uppmärksammad i förra veckan. Flera tusen läsarkommentarer har postats under texterna. Debattörerna Per Ewert och Mats Selander från Claphaminstitutet skrev att ”nyateismen diskvalificerar sig själv” men fick mothugg från Christer Sturmark, Humanisterna, som skrev att humanismen varken är intolerant eller aggressiv.

Flera andra olika ämnen har varit uppe i debatten, som polisens utbildning, nationella tester för sexåringar, biståndet och gengrödor.

Missade du något intressant? Här är de mest lästa artiklarna förra veckan:

1. Nyateismen diskvalificerar sig själv

2. En vårdskandal i det tysta

3. Humanism är varken intolerant eller aggressiv

4. Svaret bekräftar vår kritik av nyateismen

5. Etnicitet ska inte styra vem som blir polis

6. Fel att skolor stryper politisk diskussion

Välkommen att mejla förslag på aktuell debatt! brannpunkt@svd.se

Visa kommentarer (59 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.finanskonsult.se Johan A Lybeck

  Och inte hjälpte det den stackars ärkebiskopen Gobel att han svurit eden till konstitutionen liksom att han firade mässan iförd mässdräkt men med revolutionens röda frygiska mössa på huvudet i stället för mitran, han avrättades i alla fall.
  Johan Lybeck, Noailhac, Frankrike

 • Anonym

  Att revolutionen äter sina barn är en sanning somliga testuggare borde betänka än idag. Den som gifter sig med tidsandan blir snart änkling.

 • Hank Wiseman

  Tittade för ovanlighetens skull på TV4s ”historieprogram” – vilket skit.

 • Anonym

  Fantastiskt tryck som skildrar det högre väsendets festdag den 20 prairial, år II (8 juni, 1794): http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:F%C3%AAte_de_l’Etre_supr%C3%AAme_1.jpg

  Skedde på marsfältet, där Eiffeltornet idag blickar ut.

 • Anonym

  SAS skulle hellre gå under än att ´tillåta´ att en utlänning skulle bli deras CEO.
  ALDRIG.
  SAS anställer inte ens städare av utländsk ursprung (må han/hon vara adopterad)… hur skulle det se ut med en ´arab´ som VD??  När helvetet fryser över… svenska staten skulle hellre gå in med en massa miljarder till än att låta ett ´anrikt´ helsvenskt (väl: hel-nordiskt) företag falla i utländska händer. Framförallt i arabiska…

  • Anonym

   Vet du att SAS inte anställer några av icke-svenskt ursprung eller drar du bara till med det?

   Skulle gärna vilja se din källa på det och då räknas inte fikabordet med dina gelikar!

 • Anonym

  Var det inte ”Qatar Airways mot skyn – SAS mot botten”…?! Eller var det SAAB som är måttstocken här…?

 • Anonym

  naivt och kortsynt. har du inte fattat än att kapital och kapitalism har ingen färg inget land?. där finns pengar suger de. arabisk eller jävulisk. nationalism finns inte i deras ordbok bara pengar. ser du inte hela menskligheten trampas på för pengarnas skull? vad synd. vakna och tänk på andra spår och glöm araber som kan vara din räddning någon gång   khalil

  • GGG

   Ursäkta Khalil, men när kom Araberna senast till vår räddning? När SAAB behövde dem kanske? Eller när Håkan Lans behövde pengar för nya uppfinnarprojekt? Araberna är okunniga och slösar pengar på skräp.

 • Anonym

  Intressant artikel! Men jag två synpunkter på din invändarkonklusion. Varför köpa ett bolag nära polcirkeln? Jamen, varför inte? SAS var ju först i världen redan på 50-60talet att inse polarflygets fördelar när man startade flygningar till Los Angeles och sedan till Tokyo. Med dagens flygmöjligheter via Sibirien, Ryssland och Kina och det skifte av den ekonomiska axeln från väst till öst, ligger helt plötsligt Stockholm väldigt lämpligt till att bilda ett nav till norra Pacific. Detta har tyvärr inte SAS hängt på, men titta på Finnair och deras framgångar med Helsingfors som nav. För Qatars del är även Stockholms läge attraktivt när det gäller USA, både öst- ooch västkust. Dom flyger redan idag en nonstop linje Doha-New York som flygs via storcirkeln, dvs den passerar över eller nära Stockholm. Med deras agressiva expansionsplaner varför inte etablera ett nav i Stockholm för t.ex flygningar till Californien, US Midwest. Med ett köp av SAS får man tillgång till alla flygrättigheter som SAS skaffat under årens lopp, inklusive ett väl utbyggt feeder network i Europa. Och man får ett bolag med (relativt) gott renomme’. Min andra synpunkt är din undran att Qatar borde vara mer intresserat av ett bolag i Europa. Ja, men var hittar du det? Tänker du på Alitalia, det enda bolag som är ledigt?

 • Anonym

  En fråga till våra redaktörer Lena och Carina:
  Hur kan ni använda alla dessa kommentarer efteråt. Kan ni dra slutsatser av allas våra åsikter inför kommande debatter?
  /Vaendis

 • Anonym

  Jag har inget emot att folk inte tror på Gud; vad jag inte kan tolerera är den extremism som ateister idag uppvisar. 

  Så fort någon ens säger ”Prosit” när man nyser så börjar det hetsas. 

  Och trams som ”bara idioter tror på tomtar och troll” visar på vilken oerhört låg nivå det hela ligger på. 

 • http://profiles.google.com/ilmari.larsen ilmari larsen

  Vad menas me nyateism? Redan Epikuros var ateist. Alla buddhister är ateister. Jag bor i Thailand och här är alla ateister sedan urgamla tider.

  • Anonym

   Nyanser är inte möjliga i en offentlig debatt. Antingen håller man för sant att det finns en bakomliggande, ordnande, skapande, upprätthållande princip i existensen eller så gör man det inte.

   Man skulle lika gärna kunna hävda att alla rationella vetenskapsmänniskor är teleologiska teister bara för att de ”tror” på naturlagar.

   • Anonym

    Nej. Naturlagar går att verifiera. Alla vedertagna fenomen och resultat inom naturvetenskapen är reproducerbara, annars läggs de på hyllan i väntan på eventuella bättre eller mer fullständiga förklaringsmodeller.
     
    Religiös tro är någonting helt annat.

  • Anonym

    Med nyateism tror jag menas den grupp debattörer som nämns i första debattartikeln. De har de senaste åren fört upp religionskritiken på agendan igen och fått stort genomslag på internet.

   • Anonym

    Så är det säkert. Men vad skiljer nyateism från annan ateism? Epitetet ”ny” framför något brukar ofta användas i negativt syfte. Jämför t ex nyliberal, softa används som skällsord. Eller varför inte nynazist.

    De flesta icke-troende, om man är agnostiker eller ateist, är det av klassiska skäl, inte för att det är en fluga.

    Religonskritik har för övrigt alltid varit på agendan, men här handlar det framförallt om en politisk kamp för sekularismen.

  • Anonym

    Vad är det thailändarna tillber i sina tempel, andehus etc då? buddhismen i sig är ju gudslös då det är en filosofi och ingen religion. dock har jag ännu inte stött på någon som kallat sig för buddhist men som inte tillbett något vare sig det varit andar eller annat, så då kan de ju inte vara ateister heller… Tomrummet efter en ofullständig Gudsrelation tar sig alltid uttryck i något, Se te x på Christer Sturmarks desperata försök att fylla det med sin aggressiva och intoleranta inställning till allt som har med tro att göra.

 • http://www.facebook.com/people/Rickard-Berghorn/609858909 Rickard Berghorn

  Ett symtom på den nät-subkultur som har utvecklats i skeptikerkretsarna (Humanisterna + VoF): De drar ut i flock vid minsta lilla kritik mot deras rörelse och belägrar twitter, forum och bloggar med meningslösa evighetsdiskussioner, där man petar med detaljer och låtsas missförstå än det ena, än det andra. Uttröttningstaktiken är satt i system — och den enskilda person som en gång blivit belägrad av den omväxlande skitarroganta, omväxlande aggressiva och hånfulla flocken, aktar sig ofta i framtiden för att placera sig i samma situation igen.

  • Anonym

   De medverkar också till att de eftertänksamma tvingas förr eller senare ta ställning i frågan. Dessutom hjälper de till att ta död på destruktiva religiösa tankemönster – så mycket de gör är av godo.

   Men deras alternativ när det gäller världs och livsåskådning är en filosofisk chipspåse.

 • Anonym

  Nyateist – Javisst !

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  ”iImari Iarsen” frågade angående nyateism, samma fråga vill jag ställa angående ”nyandlighet” vad är det?
   Jag ser bara den andlighet som ”gjorde sitt intåg i min medvetenhet” i lustgården: Gudsanden.

   I samband med syndafallet där framträdde sedan satansanden (ormen) som kan visa sig i hur många   skepnader som helst. Bort det !         .

    Alltings ursprung är Gud, honom kan jag lita på tillsammans med Guds son Jesus Kristus tillika med deras
  Helig Andekraft.
   
  Nyandligheten.Neej Tack! Bort det!

 • http://twitter.com/Skogsstigen Stig Göran Jansson

  Vad önskarTwitter från mig? ”Reaktioner i sociala medier”,  iImaris o min reaktion gällde ”Debatt om ateism engagerade” Sv D Brännpunkt Carina Stensson 20120326. Mitt datorintresse o min debattlusta finns men
  jag drog i gång efter76 fyllda, jag ligger inte på topp tekniskt sett det kan bli alla möjliga ”reaktioner! Kan Vi reda ut det här så jag slipper känna mig asocial o Skogsstigen får bli med på ”kartan” igen?

 • Pingback: Gud är på tapeten igen | Heawenson.com

 • Anonym

  Schyss Cervenka – inte sabba Svenskt Näringsliv och Moderaterna talking points nu! Det är ju JÄTTEHEMSKT att vara kapitalist i Sverige – det finns inget land i världen där det är så hemskt och orättvist vet du väl? Svenska näringslivet har det ju FRUKTANSVÄRT dåligt och lever praktiskt taget på svältgränsen, piskade och jagade av de onda, onda sossarna som totalt sabbat Sveriges ekonomi så det ju är omöjligt att göra bra affärer i Sverige.

  • Anonym

   Det är som du säger en myt att sossarna beskattat de rika hårt. Det har man inte. Det är medelklassens ryggar man har skinnflått med sin skattepiska, alltmedan de övre stånden suttit i orubbat bo. Glöm aldrig det.
   .
   Frågan är om din poäng talar till sossarnas fördel?

   • Anonym

    Sanningen är att sossarnas progressiva beskattning gjorde Sverige till ett av världens absolut mest ekonomiskt jämlika länder – en utveckling som nu vänt under borgarna. För första gången sen demokratins införande ökar klassklyftorna i Sverige, som ett resultat av en medveten politik, och de ökar snabbt. Den enorma svenska medelklass du påstår sossarna piskade, hade i själva verket aldrig varit så stor utan sossarnas utjämningspolitik som över decennierna lyfte svagare grupper till den.

    • polarbear

      vem är medelklass ?
     mina bekanta  som är kommunalarbetare har en bruttolön på ca 25 000 kr , utan studieskulder  & bor billigt utanför stora städerna .
     en duktig snickare i stockholmstrakten kan tjäna upp till 40 000 kr / månad .
     PEAB:s byggarbetare med några år erfarenhet  och Volvos montörer kan tjäna över 30 000 kr .
     en högstadielärare med 25 års erfarenhet tjänar ca 25 000 kr / månad . 

    • Anonym

     Socialdemokraternas politik gjorde i och för sig löneskillnaderna små, men det var nästan omöjligt att bli rik på vanligt lönearbete. Därför blev förmögenhetsskillnaderna stora. Det var åren 75 till 95 med höga skatter som reallönerna minskade, inte minst på grund av devalverat värde på svenska kronan. Så den politiken var negativ för arbetarnas ekonomi – om inte målet är att vi ska vara lika fattiga.

     • Anonym

      Man kan inte bli rik på lönearbete i något land och det skiter folk i – de vill leva drägliga liv, det räcker bra så. Borgarnas tal om ”det skall löna sig att arbeta” och att inkomstspridningen måste öka är bara ett vackrare sätt att säga att man vill att de rika skall bli ännu rikare och framförallt att det behövs fler fattiga i samhället, som kan tvinga ned reallönerna och öka företagens vinstmarginaler. USA visar hur det ser ut, landet som snart inte har någon medelklass kvar alls.

     • Anonym

      Men det var ändå på 70-talet med höga nominella löneökningar och höga skatter som vi hade sjunkande reallöner. Dessutom väldigt låga vinster och investeringar vilket slog ut stora delar av svensk industri. Sverige och USA är helt olika. I Sverige är endast 2,5% låginkomsttagare (relativt normallön) vilket är världsbäst, i Danmark på andra plats är de dubbelt så många. Andelen barn i Sverige som lever i ekonomisk utsatthet har halverats på 15 år. De som har det knapert i Sverige idag är främst arbetslösa eller sjuka, inte de som har jobb. Med lite lägre löneökningar (3% i stället för 4%) så kunde fler få jobb. Tyskland har t.ex. lyckats bra med detta. Sedan borde vi ha större lönespridning i många yrken, t.ex. så har en undersköterska liten möjlighet att öka sin lön och en förskollärare med 30 år i yrket tjänar bara 1200 mer än en nyanställd.

  • Anonym

   Svenskt Näringsliv, och då speciellt vissa familjer, har väl inte haft det så illa under den socialistiska ekonomiska diktaturen, värre har det varit för arbetarna.  Under föregående socialistiska regim ”befriades” jag, som låginkomsttagare, från rådighet över två tredjedelar av mitt löneutrymme…  

 • Anonym

  Om man nu skall ta med en jämförelse för Sverige på slutet så måste givetvis utgångsåret vara 1980, samma år som han använder högre upp i texten. Vad är det för sätt att hantera data?

 • Bjorn57

  Som de flesta vet säger historiska bedrifter inget om hur framtiden kommer att vara. Det Sverige som varit ett lysande land sedan 1900 finns inte längre. Den som vill ha god avkastning på sina pengar bör därför nog se sig om i världen lite mer…

 • Olof Rövberg

  http://www.defria.se/

  Vill åtgärda att privata storbanker tagit över vår riksbank via skuldsättning. Vill sänka lönerna för politiker i riksdagen till 25 tusen i månaden. Vill decentralisera allt och går ur EUSSR direkt. 

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Är det mycket som produceras i den delen av ekonomin som artikeln beskriver och som inte skulle kunna produceras utan den delen av ekonomin?

 • Anonym

  Lite annorlunda siffror än jag läst på 100 år men de sifforna jag läst är ju inte dagsaktuella. Men att obligationer lönat sig mer än aktie sedan 1980 med botten på avkastning för börsens storföretag i vårt land var just 1982 som Dokument Inifrån skildrade skälet till lysande förra veckan är otroligt med tanke på den värdetillväxt på aktier som skett sedan den tidpunkten och det är ju anmärkningsvärt att det var socialdemokrater med Palme i spetsen som ledde den utvecklingen. Att USA haft en mer lönsam utveckling är mycket väl orsakat att de ligger i framkant i utveckling inom företagande men att tro att vi kommer se sämre tider fr o m nu glömmer bort hur förändrade skatteregler kommer påverka utvecklingsländers köpkraft. Wow – så bra det kommer bli. Tänk om det blir redan från i mars med ny regeringshavare i Kina som sätter agendan för en inre starkare köpkraft p g a rättvisare skatteregelverk i landet. Samtidigt som G20 ska sätta press för att storföretagen tar del i att betala mer för länders infrastruktursatsningar som krävs för en grönare värld i stort. Wow det kan i ett längre perspektiv ge skattelättnader till folket i länderna Sverige inberäknat. Jag hyser starkt tilltro till att förändringsvindar för kvinnors rätt i en del av världen kommer öka deras konsumtion av t ex kläder i stället för att gå i ett ”skynke” hela dagarna t ex. Men dit kanske vägen fortfarande är lång med med en allt internationellare internet där de ser hur andra har det i andra delar av världen kan vi lättare delta i att hjälpa till att påverka dessa länders kvinnor att få det bättre ställt. Det finns alltså fortfarande massvis med potential i många länder i relation till USA när det gäller köpkraft som tillväxt. I synnerhet där endast män har något att säga till om idag.

 • Anonym

  Inte bara kapitalisternas paradis, en terrorbombare fick på några år 750 000 i studiestöd.

  • Anonym

   Inte på några år, utan under ett antal år. Lite skillnad.
   Och CSN kan inte se in i varje individs huvud så CSN kunde därmed inte veta vad han hade för planer.

    

   • Anonym

    CSN fann det rimligt att en person från Land 1 skulle utbildas i Land 2 till sjukgymnast för 750,000kr, som Land 3 betalar och du försvarar det… Kafka…

 • Anonym

  Aktiemarknaden är i stort ett pokerspel. Man bluffar och försöker se vilka andra som gör samma sak. Den som är smartast, eller oftast den som har turen på sin sida, vinner. Beviset på det: varje företag på vilken börs som helst har ett börsvärde som är ca. 21 gånger mer än företagets marknadsvärde (det man skulle få för företaget vid en försäljning). 21ggtr?!?!  Då kan man verkligen ifårgasätta om börsen speglar ett reelt värde (ifråga om avkastning) eller om det hela är ett uppblåst pyramidspel.

  • http://twitter.com/vgebler Vance

   ”varje företag på vilken börs som helst har ett börsvärde som är ca. 21 gånger mer än företagets marknadsvärde”

   Låter mycket märkligt – källa, tack?  När ett företag köps ut från börsen sker det i allmänhet till en premie, d.v.s. marknadsvärdet är högre än börsvärdet. Något fall där man fått 95% rabatt har jag aldrig hört talas om.  21 ggr kan jag tro på som ett typiskt P/E-tal, men då handlar det ju om börsvärde i proportion till årsvinst.

  • http://www.facebook.com/people/Johan-Hallén/623910451 Johan Hallén

   Marknadsvärde definers väll av vad marknaden är beredd att betala. Alltså kan aldrig börsvärdet överstiga marknadsvärdet. Däremot så kan ju substansvärdet skilja sig från marknadsvärdet. 

   sen håller jag med föregående talare att när ett bolag köps ut från börsen sker detta till en premie som ofta överstiger börsvärdet dagen då köpet offentliggörs. 

 • Anonym

   Jag tror personen ifråga jobbar på Stockholms kommun ansvarig för utförsäljningar av offentlig verksamhet. För dessa personer är det fullständigt rimligt att värdet av en verksamhet är ekvivalent med inventarievärdet.

 • Christian Andersson

  A Paradise lost? Kina är den nya modellen för världen att följa. Varför anlitar väst annars dessa herrar:
  —–
  http://www.worldsocialscience.org/?page_id=25
  —–
  the International Social Science Council
  ISSC Members: Huang Ping, Director General Institute of American Studies, Chinese Academy of Social Sciences (CASS), China
  —–
  Social Policy Research Centre of CASS
  The Institute of Sociology of
  the Chinese Academy of Social Sciences (CASS), established on January
  18, 1980, is the leading research institution of sociology in the
  People’s Republic of China.
  —–
  Chinese Sociological Association (CSA) is a national professional organization of sociology teachers, researchers and practitioners.  It aims to implement the guideline of ”Let one hundred flowers bloom, and one hundred schools of thought contend” under the CPC leadership and under the direction of Marxism-Leninism, Mao Zedong Thought and Deng Xiaoping Theory; undertake sociological research in light of China’s practices in a view to develop the academic cause of sociology and serve the socialism-building of a prosperous, democratic and modernized China.
  —–
  Chinese Association of Social Psychology (CASP) is a non-governmental academic organization for Chinese social psychologists.
  —–
  Agenda 21 = sustainable environment = Sustainable development (SD) = Future Earth
  —–
  http://www.icsu.org/future-earth
  —–
  Future Earth will not be fully operational before mid-2014
  …Zombie Preparedness
  http://www.cdc.gov/phpr/zombies.htm
  —–
  Starve to death
  Feb. 15th, 2013 Webcast
  http://larouchepac.com/node/25514

 • Blaa Strek
 • Christian Andersson

   Sverige är eller inte är, är ni smarta nog att styra Sverige?

 • http://josefboberg.wordpress.com/ Josef Boberg

  ”Sverige – kapitalistens paradis”

  Jo… – Andreas Cervenka – så är det nog. Men enär bara en pytteliten del av medborgarna är kapitalister – så innebär det ju att Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – får ”klä skott för det” – som jag ser det.
   

 • Lionel Hutz

  Vad har man för glädje av hög avkastning, när staten ändå snor merparten..?
           
  Lagligt bidragsfusk är dessvärre fortfarande det bästa sättet att tjäna pengar i Sverige, trots jobbskatteavdrag och sänkning av bolagsskatt. Med minimal arbetsinsats kan den flitige fuskaren enkelt dra in 150 000/år skattefritt, och det utan att ha investerat en enda krona. Hur många småsparare kan skryta om att ha tjänat sådana summor på börsen..?

  • Anonym

   Det går alltid att medelst bedrägerier tillskansa stora belopp. Detta är inte speciellt för staten. Det går även att lura företag på samma sätt. Förutsättningen för detta är att personen som gör det är kriminell. Men det är klart, i den nyliberala världen (som sägs bygga på individens ansvar) har tydligen individen inget ansvar för sina handlingar visavi staten.

 • http://blogg.vk.se/riskmanagement Erik

  Det som börjar märkas är peak oil, filtrerat genom det ekonomiska systemet. Mindre energi – mindre tillväxt.

 • mikaelsod

  ”Min personliga uppfattning är att en slopad spärr skulle riskera att leda till sämre effektivitet i riksdagen. Och effektivitet är också ett värde.”
  Inte i Riksdagen. Ju mindre politikerna kan göra, desto bättre, därför är minskad effektivitet i riksdagen bra, trots kostnaden. Ju färre beslut som fattas av politiker, desto färre dåliga beslut fattas det överhuvudtaget.
  Om priset för minskat politikerinflytande är en dyr, men ineffektiv, och därför ofarlig, riksdag, so be it!

 • Anonym

  Vad är det med genomsnittlig utveckling du inte förstår? Vad är det för goja du pratar? Börsen följer en kontinuerlig kurva vet du… :D

 • Anonym

  Anta att Du (vilket du naturligtvis inte gör) köper en aktie för 100 kr som första året sjunker i värde till 50 kr, året efter stiger den tillbaka till 100 kr. Vilken genomsnittlig avkastning har du haft? (-50% +100%)/2 = +25% eller 0%? Sjunker den med 50% och stiger med 50%, har du bara 75 kr kvar. Alla procent är inte lika bra. Losar du 50 % så måste du vinna 100 % för att vara tillbaka på noll. Inte svårare än så. :-)

 • Anonym

  Jag lovar dig. Inte ens journalister på kulturredaktionen är så okunniga att den genomsnittliga avkastningen i ditt scenario är något annat än 0%.

 • Anonym

  Uteblivna spekulationsvinster kan knappast vara inflation.

 • GXTJson

  I och med att Sverige bara har 20 mandat i EU-parlamentet så skulle en slopad spärr inte betyda lika mycket som i Tyskland (som har 96 mandat) eller i riksdagsvalet. Som ett exempel, för att Piratpartiet skulle kunna ha knipit det sista mandatet, så hade det krävts att ytterligare 31.756 hade röstat på dem. Om alla dessa varit soffliggare hade det inneburit att det hade krävts 3,055% för ett mandat, den nuvarande spärren är på 4%. Om dessa väljare istället hade kommit från S och MP, de två partierna som låg närmast det sista mandatet, så hade de krävts någonstans runt 3,03% av rösterna.

”En förfärlig situation – och vi fruktar värre”

Panikslagna flyktingar fast i stekande hetta.

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

brännpunkt

Forskare: Större skillnader sett till utbildning och härkomst.

Bråk om klockor nära lösning

Bittert gräl efter att byn för första gången fick uppleva tystnad.

”Färre irländare lyssnar på prästerna”

PERSPEKTIV

Kyrkskandalerna kan ha spelat roll för valresultatet.

Kreugers stjärnaktie
defensiv och köpvärd

Aktietips

Skattebasen en riktig guldgås.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

Värsta missen: Ta med barn på bröllop

Pinsamt

Vett- och etikettexpert listar värsta felstegen i bröllopstider.

Få gäster när Elvis Presley gifte sig

Historiska Bilder

Se de historiska bröllopsfotografierna.

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

BRÄNNPUNKT

Sjukvårdsföretag: Landstinget har visat politiskt mod.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.