Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

”Högljudda nyateister lever inte upp till de ideal av tolerans, rationalitet och vetenskaplighet med vilka de själva kritiserar religionen.” Det skriver religionsdebattörerna Per Ewert och Mats Selander i en debattartikel på SvD.se.

Och religionsfrågor är något som verkligen engagerar läsarna. På bara en dryg timme hade nära 150 kommentarer postats, de flesta mycket kritiska till artikelförfattarna. Här är några av dem:

Signaturen thureh58: ”Det är inte ateisterna som är intoleranta: Intoleransen finns primärt hos religiösa företrädare som är livrädda att deras maktbas ska vittra sönder ännu mer. Leve rationellt tänkande!” Ssargon skriver: ”Bevisbördan ligger på den som påstår något. Ateism betyder att man inte tror på en gud. Den som tror på en gud har pga detta bevisbördan i ämnet om den vill föra debatt.” Signaturen peridalen: ”Med tanke på allt våld och alla övergrepp som utförts i religionens namn, är det svårt att se just gudstro som någon försäkring mot intolerans och diktatur.”

Enstaka kommentarer går dock emot kritiken, som signaturen hnarf: ”Är själv övertygad ateist, men måste hålla med om att många av ateismens mer högljudda förespråkare beter sig intellektuellt ohederligt när de ständigt ser religionen som roten till allt ont, vilket inte bara är oförlåtligt naivt i sig, men vad värre är distraherar från faktiska lösningar på faktiska problem som inte innebär att man dödar gud på kuppen. Det problematiska med att människor stenas till döds i religionens namn är inte att människor stenas till döds AV FOLK SOM TROR PÅ GUD utan att MÄNNISKOR STENAS TILL DÖDS. Det är inte bara mer angeläget, utan också mer genomförbart att med hjälp av rationella argument, ekonomiska sanktioner, eller vad det nu än må vara, få folk att upphöra med det senare än att få dem att omvärdera sin gudstro.”

Missa inte diskussionen och möjligheten att själv delta: www.svd.se/opinion

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.