Annons

Brännpunkts blogg

Lena Karvik

Lena Karvik

Ekots avslöjande om planerna på en svensk vapenfabrik i Saudiarabien ställer frågor om vad den svenska regeringen visste.

Idag ger försvarsminister Sten Tolgfors och handelsminister Ewa Björling sin syn på saken i en artikel på Brännpunkt. De skriver bland annat att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien och att försvarsdepartementet har bett FOI att redovisa myndighetens relationer till företaget SSTI.

Tolgfors och Björling slår också fast att Sverige bara följer det avtal som finns med Saudiarabien om försvarssamarbete. Detta avtal har länge kritiserats. SSU:s ledning skrev i går att ”Sverige måste göra upp med hyckleriet” och för en dryg vecka sedan kritiserade Svenska Freds den ökande svenska vapenexporten till diktaturer i hårda ordalag i en artikel på Brännpunkt.

Sista ordet är knappast sagt. Vi välkomnar fler artiklar om den svenska vapenexporten till Saudiarabien. Mejla brannpunkt@svd.se

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.