Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

I en debattartikel på SvD.se i dag skriver tre professorer att höghastighetståg blir alltför dyrt i Sverige, eftersom befolkningsunderlaget är för litet. Intresset för artikeln och tågtrafiken i allmänhet är mycket stort bland SvD:s läsare, och nära trehundra kommentarer har redan postats.

De flesta av de läsare som kommenterat artikeln håller med professorerna. Signaturen sivving: ”Problemet med dagens järnväg är ju att den ofta har svårt att hålla tidtabellen. Att vara säker på att man kommer fram i tid är mycket viktigare än att tjäna en kvart eller halvtimme på sträckan Stockholm – Göteborg.”

Ett annat argument kommer från signaturen charlton heston: ”Det är bättre att bygga ut befintliga banor för utökad kapacitet för det ger mer effekt än en höghastighetsbana. Hur kan det ge mer effekt? Jo, då kan även godstrafiken gå snabbare och ta andelar från vägtransporterna.”

Men det finns också läsare som menar att vi satsar alldeles för lite på infrastrukturen, som signaturen Utmanaren: ”Samma utredare hade kommit fram till att tunnelbanan var ekonomiskt olönsam i Stockholm. I dag vet vi hur förutseende man var och vilka kostnadsbesparingar det blev med att ta beslutet 1941. Sådan framförhållning och sådan insikt i samhällsbyggnadssystemet har vi inte i dag med de forskare som har tagit fram denna trapport.”

En liknande invändning har signaturen Kalle: ”Professorerna kanske skulle vidga blicken litet. Medan regionerna i Europa knyts allt närmare varandra med snabbtågen hamnar Sverige allt mer i periferin. Landet är redan en avkrok och om miljömupparna får som de vill, tji bil och flyg, blir det helt isolerat. För vad folk än tror, tillgång till en massa skog att traska runt i är inte tillräckligt lockande. Och Stockholm är inte nordens Venedig, inte ens nära. Så allt som gör det lättare och snabbare att ta sig hit, och inte minst härifrån, är värt pengarna.”

Välkommen till Sveriges mest spännande debattsajt där de tyngsta samhällsfrågorna debatteras. Missa inte att delta i diskussionerna!

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.