Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

På SvD.se har diskussionen om varg och renskötsel fortsatt, efter artikeln från 51 samebyar som publicerades på Brännpunkt 18/2. I en replik 20/2 skriver företrädare för Naturvårdsintresset att ”rennäringens kris inte är vargens fel”.

Läsarna har diskuterat frågan intensivt under dessa två artiklar, där både vargens existens i Sverige och samebyarna ifrågasätts.

Signaturen Jaktledare skriver: ”Sverige behöver sina rovdjur och både vi jägare och samerna måste hitta nya former för vår verksamhet som samspelar med rovdjuren.”

Margret Fjellström försvarar rennäringen: ”Jag vill leva av renskötsel, jag vill förvalta det arv jag fått av mina föräldrar. Jag vill inte ha rovdjursersättning, jag vill hellre leva på det mina renar skulle ha gett.” Hon får svar från signaturen Munin: ”Rovdjuren är inte problemet, problemet är en näring som hittills vägrat förändra sig, och istället menar att landets skattebetalare skall betala notan för att allt skall vara som förr i tiden.”

Signaturen Janneott: ”Sorgligt att det finns så mycket negativa attityder till samer och deras verksamhet. Samebyarnas företrädare beskrev hur de måste kämpa för att skydda sina renkalvar och sin produktion från ökande rovdjursskador. Hur kan någon tro att en minoritetskultur kan överleva på 400 utövare?”

Följ diskussionen och delta själv! www.svd.se/opinion

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.
Fler bloggar