Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, skriver i en debattartikel på Brännpunkt att ”vi har ett kollektivt ansvar för att vaccinera oss”. Han försvarar beslutet att Sverige valde att massvaccinera mot svininfluensa, och menar att vi inte hade facit i hand, en andra våg kunde ha dödat många människor.

Många läsare har kommenterat artikeln, och en majoritet är kritiska till den svenska massvaccineringen.

Ulla Pettersson skriver såhär: ”Vaccinera riskgrupperna, men dra inte in hela befolkningen i en hysteri som kostar lidande och pengar.” George Wiil är inne på samma tankar: ”Det gavs möjlighet bara till en uppfattning offentligt och allt annat var fel oavsett kompetens eller bevisningsläget och en dialog och ifrågasättande var osolidariskt.”

Örjan Larsson gör istället en utländsk jämförelse: ”Vi kunde gjort som i Tyskland, de har mer skärpta politiker där. Alla under 18 år, samt vuxna som hade viktiga samhällsposter (brandkår, sjukhuspersonal osv) fick ett annat vaccin, mer uttestat men kanske inte lika skyddande.”

Signaturen Totte_B menar att medierna borde ta ett större ansvar: ”En massmedialt uppiskad hysteri gjorde att det inte fanns utrymme för förnuft och eftertanke. Den politiker som ville bli omvald 2010 kunde inte göra annat. Annars skulle han/hon bli anklagad för att ta livet av folk.”

Några av läsarna som kommenterat artikeln försvarar ändå massvaccineringen, en av dem är signaturen MrTTTT: ”Jag tycker de fattade helt rätt beslut och gick ut med den information och kunskap de hade och erbjöd det vaccin som fanns att tillgå. Sedan var det upp till var och en att på den information och kunskap som fanns, fatta sitt alldeles egna beslut om man ville vaccineras eller ej.”

Följ diskussionen och delta gärna själv! www.svd.se/opinion

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.