Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

DN-intervjun med Fredrik Reinfeldt startade veckans debattämne: pensionsåldern. Ännu finns ingen utredning på gång eller några konkreta förslag kring hur länge vi ska jobba i framtiden, men frågan är helt klart uppe på dagordningen. Flera debattartiklar har också publicerats på Brännpunkt under veckan men olika reaktioner och förslag. Pensionsexpertern KG Scherman menar att Reinfeldt äntligen lyfter en fråga som verkligen måste upp på dagordningen, eftersom han menar att ”alla som kan måste jobba i framtiden”, om vår välfärd ska kunna behållas.

En annan pensionsexpert, Ingvar Skeberg, fd vice vd på AMF, skrev att vi snarare bör lyfta det privata pensionssparandet än att jobba längre.

Journalisten Roger Älmeberg menade kritiskt att Reinfeldt värld är vitt skild från många andras, som har hårda kroppsarbeten och inte kan arbeta ens till 65 år. Andra debattörer lyfte fram att det för många kan innebära livskvalitet att få vara med och jobba hägre upp i åldrarna. De läsare som själva svarar på frågan på SvD.se är oväntat positiva. Hela 41 procent vill själva jobba till de är 75 år!

En hel del andra ämnen debatteras förstås också på SvD.se. Har du missat något? Här är förra veckans mest lästa:

1. Vården står inför ett katastrofläge

2. Bra att Reinfeldt bryter tystnaden

3. Risk för skadestånd om t-bana inte blir av

4. Asylsökande måste kunna växla spår

5. Ändrade spelregler slår ut nya lärare

6. Reinfeldts värld vitt skild från många andras

Välkommen till en ny vecka, med ny debatt! SvD granskar massvaccineringen av svininfluensan, och vi välkomnar fler inlägg i den debatten. Mejla brannpunkt@svd.se

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.