Annons

Brännpunkts blogg

Lena Karvik

Lena Karvik

En av veckans mest debatterade ämnen på Brännpunkt är steriliseringskravet vid könsbyte.

De politiska ungdomsförbunden Luf och Cuf inledde (13/1) med att kräva att deras moderpartier kör över KD och slopar steriliseringskravet. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus (13/1) replikerade att ”ett halvt könsbyte öppnar för ett tredje kön”. Transsexuella Hanna Söderström (16/1) skrev då att hur hon skaffar barn är hennes privatsak och inget politikerna ska lägga sig i.
Frågan har även engagerat läsarna. Signaturen Dawglas skriver: Om man nu är biologiskt en man, men känner sig som en kvinna och vill att samhället ska acceptera en som kvinna, hur resonerar man då kring att skaffa sig barn med hjälp av sitt manliga könsorgan?
Flera diskussioner rör också kostnaderna för könskorrigerande operationer. Många delar åsikt med Berlin91 som skriver att ”dessa ingrepp inte borde bekostas av skattemedel”.

Men Kristian_29, själv transsexuell, påpekar att operationerna inte får utföras på privata kliniker och avslutar med att konstatera att ”dessa pengar med största trolighet har räddat mitt liv, för jag var på randen där jag inte ville leva”.

Läs och delta gärna i den här och andra diskussioner på SvD Opinion.

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.