Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

”Sverige har övergett nationella energipolitiken.” Så skrev debattörerna Jan Rejdnell och Eric Anderzon i en artikel på SvD.se på juldagen. De varnar också för att den betydligt dyrare elen i södra Sverige driver industriproduktion utomlands.

Många läsare har reagerat på artikeln. Signaturen Keep_Clear: ”Författarnas slutsatser är helt riktiga. Privatiseringen av elmarknaden tar bort det sista konkurrensmedlet företag i Sverige hade. Borg och Reinfeldt (båda M) bär skulden för detta. Elmarknaden måste förstatligas igen.”

Ett snabbt svar kommer dock från signaturen FredrikRf: ”Marknaden fungerar som den ska. Får man bättre pris utomlands går elen givetvis på export. Det är så marknadsekonomi fungerar – man säljer sina produkter med maximal vinst.”

Men andra läsare är oroade över skattenivån: ”Sveriges elskatt är lika hög som Finlands och Norges tillsammans. Det är naivt att tro att detta inte skulle påverka konkurrenskraften”, skriver Inge Svensson.

”Vi måste få bort C från regeringen. Annars får vi ingen verklighetsanpassad energipolitik”, fyller signaturen analytiker i.

Missa inte artikeln och diskussionen på SvD Opinion: www.svd.se/opinion

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.