Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

”Lärosäten hindrar demokratiska samtal.” Så skrev sju studentförbund i en gemensam debattartikel publicerad idag 20/12, i protest mot att de nekas tillträde på högskolorna.

Många har kommenterat artikeln och har åsikter om dilemmat. En del av diskussionen har handlat om varför riksdagens åttonde parti inte fanns med. Ida Drougge, Moderata studenter och en av artikelförfattarna, svarar själv i kommentarsfältet: ”Att SD inte är med på artikel beror på att de inte har något studentförbund.”

Signaturen Erka70 vill inte ha partierna på universiteten: ”Det är inte bra att studiemiljön infekteras av personer med politisk, religiös eller ideologisk agenda.”

Samma invändning har Sture_Stark: ”Politikerna får skaffa sina egna lokaler. Universitetet är ett lärosäte, inte indoktrineringsanstalt.”

Men mothugg kommer från bland andra Tore Andersson: ”Universitet och högskolor står inte utanför samhället, de är inte isolerade och det finns inget sådant som ’politisk neutralitet’.”

Även David Sandelin håller med artikelförfattarna: ”Jag vill kunna påverka, både som student och senare som forskare, med kunskap som politikerna kommer ha svårare att hitta utanför universiteten.”

Missa inte diskussionen, och delta själv! www.svd.se/opinion

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.