Annons

Brännpunkts blogg

Lena Karvik

Lena Karvik

Skolinspektionens granskning av betygssättning har väckt stor uppmärksamhet i veckan. Där lärarna satte betyget MVG, fann granskarna att det korrekta betyget i stället borde ha varit IG. Läs artikeln här.

Granskningen har gett nytt bränsle till debatten om betygsinflation.

På Brännpunkt i dag bryts två sidor mot varandra.John Bergsten och Daniel Jahnson, Moderata studenter Uppsala, skriver att rättvisa betyg är fullt möjliga att uppnå genom fler centralt rättade prov och tydligare kunskapsmål. Före detta universitetslektorn och lärarutbildaren Per Acke Orstadius skriver att betygen har blivit en helig ko och att det är dags för slakt: rättvisa betyg finns inte och därför bör betygen avskaffas helt, är hans slutsats.

I dag presenterar också Lärarnas Riksförbund en ny undersökning som visar att var femte lärare har utsatts för påtryckningar från sin rektor att sätta högre betyg än vad eleverna har förtjänat. Läs debattartikeln av förbundets ordförande Metta Fjelkner här.

Vad tycker du? Diskutera direkt här på bloggen eller skicka in en debattartikel för bedömning, mejla brannpunkt@svd.se

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.