Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

I en debattartikel på SvD.se rycker historikern Fredrik Meiton ut till försvar för Gina Dirawi, som tillsammans med Helena Bergström och Sarah Dawn Finer ska vara programledare för Melodifestivalen 2012. På sin blogg har Gina Dirawi jämfört Israels agerande med Nazityskland vilket har väckt en våg av kritik och hon har anklagats för antisemitism. Meiton menar i sin tur att begreppet antisemitism urholkas när det används
i sammanhanget.
Fler än 1 500 kommentarer har postats under artikeln i en tre dagar lång diskussion om både Mellan-
östern, antisemitism, SVT och Gina Dirawi som profil och komiker.
Signaturen PetronellaP är mycket kritisk: ”SVT bör byta ut Dirawi som programledare för Melodifestivalen 2012 därför att hon inte lever upp till de etiska krav vi har rätt att ställa på henne.”
Signaturen BillTed håller inte med och pekar just på Dirawis gärning som komiker: ”Bloggen är under hennes artistnamn Ana Gina – inte Gina Dirawi. Så du kanske inte bör döma henne för vad hon skämtar om ’in character’, så att säga.”
Men argumentet att det handlar om satir biter inte på PetronellaP som svarar: ”Jovisst, men även här finns en etisk gräns man inte bör överskrida, om man vill betraktas som omdömesgill. Den gränsen har Dirawi överskridit med råge. Man jämför t ex inte Israel och dess befolkning med Hitler hur kritisk man än må vara.”
Signaturen Mexter McBängken Nilsson menar att Israelkritik inte får jämställas med antisemitism: ”Att anklaga ett lands regim för brott bör inte likställas med att gå till angrepp mot ’rasen/religionen hos invånarna’. Om någon anklagar Sverige för brottsligt beteende när vi säljer vapen till diktaturer så är väl inte det likställt med hat mot vita/kristna? Jag förstår inte logiken bakom att kalla kritik mot Israel för judehat/anti-semitism! Det är inte ens antisionism!”.
Läs hela diskussionen under en av våra mest kommenterade artiklar hittills: Fel att anklaga Dirawi för antisemitism.

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.