Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

Hanif Bali bör ta plats i Moderaternas partistyrelse. Så skrev Erik Bengtzboe, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, i en debattartikel 17/10. Han skrev att det är ”helt oacceptabelt att välja en ny ledning för partiet utan en enda person med utomeuropeisk bakgrund”, och menade att förnyelse måste gälla både politiken och personer.

Reaktionerna bland läsarna har varit starka och kritiska. Många försvarar dock samtidigt politikern Hanif Bali. Så skriver Nina Högberg: ”Kul för Hanif att pekas ut som partiets invandrar- och ungdomsalibi.” Signaturen Jaemie: ”Inget fel på Hanif, men är det inte tråkigt när man talar om kompetens i termer av ursprung, sexuell läggning och kön – ja till och med ålder.”

Signaturen TapaniJuntunen vänder sig direkt till artikelförfattaren och skriver: ”Erik, det hade räckt om du hade sagt att Hanif Bali är en kreativ och kompetent person. Jag stödjer ditt förslag men inte på grund av de argument du för fram. Hanif Bali skall röstas fram för att han på ett föredömligt sätt lett integrationspolitiken på det kommunala planet i Solna, han skall också väljas för sitt sätt att formulera ett nytt tänkande kring mångkultur. Han har inspirerat mig. Inspiration är guld värd i politiska sammanhang.”

Signaturen SNRichardsson är en av få läsare som försvarar Muf-förslaget och argumenterar såhär: ”Den kompetens som artikelförfattarna söker är kompetensen att företräda ungdomar och invandrare i det moderata partiet. Det finns säkert andra i partistyrelsen som skulle kunna göra detta men i och med att de inte är unga eller invandrare kommer de ha det jobbigare att vinna väljares förtroende i dessa frågor.”

I en replik publicerad 18/10 skriver den borgerliga debattören Alice Teodorescu att Muf har gjort Hanif Bali en rejäl björntjänst och att Moderaterna börjar låta som vänstern istället för att försvara individualismen. Hon drar också parallellen till Sofia Arkelstens öppning för kvotering när det gäller kvinnor i företagens styrelser, något som också har kritiserats på Brännpunkt av andra M-politiker.

Missa inte debatten i ämnet på SvD.se!

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.